Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

Skulpture
U svijetu postoji ozbiljan problem s plastičnim zagađenjem
Turopoljski Mogut spašava Zemlju
 
Mogut

 

 

 

Mogut

 

Ideja za Moguta nastala je u suradnji s Gradom Velika Gorica, osmišljena s razlogom da bi probudila svijest u ljudima i prenijela važnu poruku: "U svijetu postoji ozbiljan problem s plastičnim zagađenjem".

 

Kako bi se taj problem približio građanima, pa i njihovoj djeci na kojima u krajnjoj liniji i ostaje budućnost, nastala je ova interaktivna skulptura moguta, koja zajedno s predstavom "Uzbuna u plastičnom carstvu" u dvorani Galženica, na zabavan i jednostavan način uči ljude o odgovornom i pametnom gospodarenju otpadom.

...

Mogut je turopoljsko mitološko biće koje je inače u narodnim predajama poznat kao zaštitnik šuma, ljudi i ostalih živih bića kojima je uvijek spreman pomoći. Može poprimiti bilo koji oblik, ljudski ili životinjski, a u ovom kontekstu se prikazuje kao starac, mudrac, izrađen isključivo od plastike i otpadnog materijala kako bi posjetio ljude da planet moramo očuvati i očistiti.

"Obzirom da dosad nisam imala prilike raditi skulpturu ovakvih dimenzija i to od otpadnog materijala, proces izrade bio je pomalo izazovan, ali izuzetno zanimljiv", govori autorica skulpture, mag. kiparstva Mirna Savić.

 

Mogut

 

"Mogut je sastavljen od drvene konstrukcije koja drži sav teret, dok su rupe popunjene stirodurom, stiroporom i lijepljenim plastičnim bocama i ostalim plastičnim predmetima. Njegov šareni izgled daju mu plastične vrećice, koje su kasnije pričvršćene žičanom mrežom. U trbuhu mu se nalazi koš s otvorom za ubacivanje plastičnog otpada koji se, kada je pun, može izvaditi i isprazniti", pojašnjava autorica.

Mogut se sada nalazi ispred Doma kulture na Galženici u Velikoj Gorici.

"Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati na ovakvom projektu", govori kiparica i nada se da će Mogut ispuniti svoju zadaću i doprijeti do što više ljudi.

 

Mogut

Mogut

Mogut

Mogut

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: DPCM/Mirna Savić

 

 Autor: Davor Gorupić - Ris

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 297 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com