Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Izložbe
Izložba povodom kulturnog programa Four Seasons of Czech Culture
Izložba skulptura u staklu 'Frozen Beauty' ('Zamrznuta ljepota') u Galeriji AMZ
 
Frozen Beauty

 

 

 

Izložba se održava povodom kulturnog programa Four Seasons of Czech Culture gdje tri hrvatska umjetnika povezuju Hrvatsku i Češku te kulturu i umjetnost kroz skulpture u staklu.

 

Izložbu “Frozen Beauty" ('Zamrznuta ljepota') možete pogledati u Galeriji AMZ (Galerija Arheološkog muzeja, ulica Pavla Hatza 6) do 23. studenog 2019. godine.

...

U uvodnom govoru otvaranja, uz prisutne umjetnike govorili su Jana Kopáčková stručna suradnica galerije Arheološkog muzeja u Zagrebu i Hana Ivezić kustosica Arheološkog muzeja. Izložbu je svečano otvorio ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić, bio je prisutan zamjenik Češkog ambasadora Slavomir Goga gdje je otvoenje izložbe popratilo veliki broj okupljenih.

Petar Hranuelli hrvatski je kipar koji već duži niz vremena radi skulpture upravo u češkom staklu te želi materijalom i načinom obrade povezati te dvije države. Ana Horvat akademska je kiparica koja kroz svoje radove povezuje pivo i staklo, dva značajna proizvoda po kojima je Češka poznata u svijetu. Kod izrade svojih radova koristi materijale i tehnike iz obje zemlje. Akademska kiparica Alana Kajfež radi skulpture torza u staklu inspirirane upravo izvorima vode iz grada Karlovy Vary (Carlsbad), skulpture ljudskih figura koje se u plitkom reljefu naziru ispod staklenih plašteva. Prozirnost vodenog slapa koji prekriva tijelo dočarava figuru zamrznutu u staklu.

U utorak 12. studenog otvorila se jedinstvena izložba triju kipara: Ane Horvat, Alane Kajfež i Petra Hranuellija. Predstavili su se radovima u raznim umjetničkim izražavanjima, u jednom jako posebnom i zahtjevnom materijalu, a to je staklo. Izložbom i programom su spojili i razne kulturne aspekte i značajke češke kulture u svoja djela.

 

 

Svatko od umjetnika je na svoj način, što tehnikom obrade, a i spojem kulture izradio i uobličio koncept rada u samu tematiku izložbe pod nazivom „Frozen Beauty“.

Petar Hranuelli bavi se brušenjem stakla, obrade staklene sirovine, iz ne definirane gromade stakla u profinjene skulpture raznih aktova i mitskih bića njegove mašte. Staklo svojom jedinstvenom tirkizno plavom bojom daje čar i antički duh, kao što je i česko staklo davalo u samim početcim, ali daje i notu na suvremen način ekspresije ovog talentiranog kipara.

Ana Horvat, akademska kiparica te magistra restauracije ima prema svome djelu kiparski i restauratorki pristup. Fuzijom stakla i aplikacijom listića 24 karatnog zlata na amorfnu formu stakla inspiraciju pronalazi u pivi, čari ispijanja i procesa izrade. Ona tehnikom fuzije stakla na okrugle oblike, aplicira pozlatu i time filigranski akcentira krakeliranu površinu svojih staklenih djela.

Alana Kajfež, akademska kiparica koja je usmjerila svoj rad prema obradi stakla i raznim načinima manipuliranja staklene površine. Ona u svojim djelima koristi tematiku muškog i ženskog akta. Kao modele koristi otiske živih osoba, stvarajući tako negativ tijela u tehnici fuzije stakla. Ljudsko tijelo, ujedno sakriva i otkriva njegovu nagost. Samom inspiracijom Karlovy Vary, predstavlja ih kao zamrznute figure ispod staklenog plašta, koji podsjeća na vodopad koji prelazi preko ljudskih figura. 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: Davor Gorupić

 

 Autor: Davor Gorupić

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 363 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com