Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Izložba
Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" nadmašila je sva očekivanja
OSVRT NA ODRŽANU IZLOŽBU BRANITELJA U MARIJI BISTRICI I NAJAVA NOVE IZLOŽBE
 
Marija Bistrica

 

ART

 

 

Danas završava peta izložba branitelja umjetnika iz projekta "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda". Nakon Zaboka, Velikog Tabora, Posedarja i Kloštra Podravskog posljednja u nizu održana je u Mariji Bistrici i trajala je od 18. do 24. travnja 2018.

 

Sudeći po broju i reakcijama posjetitelja, kao i ocjenama samih umjetnika izlagača, ova izložba nadmašila je sva očekivanja.

...

Više o samom projektu, pripremama i  prvim dojmovima ispričao nam je jedan od umjetnika, fotograf Morgan Matijević:

 

"Evo nakon par dana od svečanog otvorenja izložbe, dobio sam potrebu da i sam kažem  nekoliko riječi o tome kako sam doživio taj trenutak.

U svim danima koji su prethodili samom otvorenju, moram priznati da je bilo i treme i straha o tome kako će to na kraju ispasti. Kolege i ja sam, imali smo brojna gostovanja na TV postajama, gdje smo pokušali predstavit što se zapravo krije iza te izložbe i iza naziva iste.

Došla je i ta srijeda. Samim dolaskom u svetište Marija Bistrica, u zraku je bilo neko olakšanje i blagoslov, te sam se prepustio uživanju u očekivanju otvorenja.

Počeli su dolaziti razni uzvanici, branitelji, umjetnici, uglavnom ljubitelji umjetnosti.

Nakon prekrasnog uvodnog govora koji je održala "naša" Kristina Pavlović, operna diva Sandra Bagarić je otpjevala nekoliko skladbi, a nakon nje, pjesmom nas je počastila i Zagorska klapa "Bistrica".

 

 

 

Kako su nas skladbe dodatno razdragale i opustile, naš umjetnički "selektor" dr.sc. Enes Quien je svim uzvanicima potanko objasnio sve o samom nastanku i razlogu postave izložbe. Od 20-ak izlagača, jedan broj umjetnika je i sam došao na otvorenje, gdje su razgovarali sa svim posjetiteljima željnim novih saznanja o nastajanju djela. Umjetnici koji su došli na otvorenje nabrojao bih neke od njih. Marijan Zajec KO-ZE, kipar i slikar, Marin Marinić kipar, Bruno Kokot slikar, Ivan Ivoš Ići kipar...

 

Ne da mislim, već sam duboko uvjeren da su organizatori i idejni začetnici, predstavnici udruga "Crne Mambe" i Baruni, koje su proizašle iz Domovinskog rata, napravili jedan ogroman korak ka skidanju stigme o tome kako su branitelji i civili koji su se odlučili staviti na raspolaganje ovom projektu, bitna karika društva kako ljudska, tako i umjetnička.

 

Zabrinjavajuća je činjenica da većina izlagača, koji su redom akademski obrazovani, u svijetu su već niz godina itekako priznati, ali kod nas nije tako. Uvjeren sam da ćemo kako na ovoj, tako i na slijedećim izložbama pripomoći upoznavanju naših ljudi sa umjetnošću koja nastaje ovdje, te samim tim pokazati i branitelje u onom pravom svjetlu, jer da nije bilo njih, ne bi bilo niti nas.

Dobar dio izloženih eksponata biti će na kraju ponuđen na aukciji, gdje će znatan dio sredstava biti namijenjen potrebitim braniteljima.

Hvala svima koji su došli na izložbu, a oni koji nisu mogli doći na ovu, radujem se viđenju na nekoj od slijedećih, jer idemo dalje diljem Hrvatske."

 

 

 

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" 11.5.2018. seli u dvorac Oršić, na Dane Rudolfa Perešina. Otvorenje je u 19:30 sati.

 

Vidimo se!

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: DPCM/Morgan Matijević

 Autor: Davor Gorupić - Ris

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 357 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com