Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATI U SVIJETU

ŠVICARSKA
Zaista, Hrvat je ponosan na svoju zemlju
Hrvatska Adventska večer za Hrvate i Švicarce

Advent

 

 

Advent, ili Došašće, je vrijeme očekivanja Božića, koje uz svijetlo adventskih svijeća i uz božićne dekoracije izaziva emocionalne osjećaje.

 

Na svojoj Adventskoj večeri Hrvatski kulturni klub Švicarske i Kulturno-umjetničko društvo KUD Silvije Strahimir Kranjčević tradicionalno okupljaju posjetitelje, osobe dviju nacija. Na pozornici jedna uz drugu hrvatska i švicarska zastava, jer među prisutnim gostima bili su zastupljeni i Švicarci.

...

Gostoprimstvo je poznato kod Hrvata, na “zastavu im upisano”, što je te večeri i dokazano. Međuljudski susreti su dio te tradicionalne fešte.

Te večeri ničega nije nedostajalo; od apéra sa smokvom u šljivovici, najfinijih hrvatskih delicija i domaćih kolača, bilo je svega i gosti su bili kulinarski upravo razmaženi. Za što se odlučiti, za bakalar ili za sarmu? Moglo se birati, radije sarma, ili ipak radije bakalar. Ili prvo jedno, a zatim i drugo?

S kvalitetnim vinima iz sunčane zemlje, s mnogim prirodnim ljepotama i znamenitostima Hrvatske pred očima, rado smo nazdravljali. Izgleda da se prisutni gosti dobro poznaju, vode se zanimljivi razgovori, odzvanja smijeh i svi se vesele prisustvovati ugodnoj Adventskoj večeri.

 

Ponosni na hrvatska kulturna blaga

Zaista, Hrvat je ponosan na svoju zemlju i rado pokazuje koja se kulturna blaga tamo mogu naći. Folklorni plesovi su jedan mali dio toga blaga. Na omiljenoj Adventskoj večeri atraktivne Hrvatice u šareno vezenim narodnim nošnjama, uz podršku dva zgodna mladića, pokazale su plesove iz raznih krajeva zemlje.

Hrvate su ti nastupi vidno dirnuti u srce. Švicarski gosti, možda malo zbunjeni, jer kod plesa “Drmeš” vickasto je upitao jedan Švicarac “Je li to vražji ples?” Jasno, druge zemlje, drugi običaji – drugi jezici, druge navike. Ipak lijepo je vidjeti kako je zajedništvo zaživjelo i kako se godinama razumijevanje dviju nacija jedne za drugu održava. Ustvari su Hrvati po svom izboru Švicarci, osjećaju se u Švicarskoj kod kuće i zahvalni su za blagostanje koje su svojim radom ostvarili. Ali na takvim feštama, kao što je tradicionalna Adventska večer, sigurno misle na svoju Domovinu i dolaze im sjećanja na djetinjstvo, kada su Božić slavili u krugu svojih obitelji. Sada se život odvija u jednoj drugoj zemlji, ali korijenje je ostalo i ponos na vlastito podrijetlo.

Uz hrvatsku glazbu su sjećanja još dodatno pojačana i razveselila su osobito plesne parove. Bila je to uspješna večer, fešta većeg obima i sada ostaje radosno očekivanje, provesti dolazeće praznike u krugu svojih obitelji. Tko zna, možda se netko od Hrvata prilagodi švicarskoj tradiciji i pripremi jednom i ukusni Fondue ili fini Raclette!

 

AdventAdventAdvent

 

Hrvati u svijetu

 

 

 Foto: Izvor

 

Priredio: DPCM

Autor: Suzana Senn-Benes

Izvor: moja-domovina.net

 

Švicarska

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 305 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com