Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Hrvatska bespilotnom letjelicom poslala pobunjenim Srbima znakovitu poruku
Vidovdanska smotra u Slunju (28.6.1995.)
 

Vidovdanska smotra

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Blagdan svetog Vida u srpskoj i bugarskoj pravoslavnoj crkvi, obilježava se 28. lipnja, a za Srbe je i više nego važan jer to je datum koji su mnogo puta izabrali za simbolično obilježavanje ključnih događaja.

 

Na taj datum 1921. kralj Aleksandar donio je prvi ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tako zvani Vidovdanski ustav, a Slobodan Milošević 1989. na proslavi 600 godišnjice Kosovske bitke najavio je na Gazimestanu da će Srbija uskoro ratovati.

...

28. lipnja 1995., pod zapovijedanjem general-potpukovnika Mile Mrkšića, vojska pobunjenih hrvatskih Srba na poligonu kod Slunja organizirala je vojnu smotru Korpusa specijalnih jedinica.

Vidovdanska smotra zamišljena je pompozno, no  organizirana je u nekoliko dana, kako zbog teškog poraza i gubitka cijele zapadne Slavonije u operaciji „Bljesak“, tako i kao odgovor na grandioznu prezentaciju vojne moći Hrvatske vojske netom održane na zagrebačkom jezeru Jarunu.

Znakovito, na smotru nisu došli visoki uzvanici, politički lideri iz Srbije, kao ni iz BiH. Ipak, uveličali su je posebni gosti, poput zapovjednika srpskih specijalnih postrojbi Milorada Ulemeka Legije.

Ratne zastave Korpusa posvetio je episkop gornjokarlovački Nikanor, a predsjednik pobunjenih Srba, Mile Martić zastave je podijelio zapovjednicima brigada. Zapovjednika Korpusa, Milorada Stupara, Martić je posebnom uredbom promaknuo u čin general-majora.

Zadovoljan, general Mrkšić na kraju je poručio: „Želim svima da naredni Vidovdan dočekamo ujedinjeni u jednoj srpskoj državi“.

Snovi o velikoj Srbiji rasplinuli su se već za nešto više od mjesec dana u briljantno izvedenoj oslobodilačkoj operaciji „Oluja“.

 

No još za trajanja smotre hrvatska strana na vrlo zanimljiv način poručila je pobunjenicima što ih uskoro čeka.

Pripadnici 280. Voda bespilotnih letjelica Glavnog stožera Hrvatske vojske, pod zapovijedanjem Milivoja Hucaljuka, uputili su letjelicu iznad Slunja, te iz zraka ispustili gomilu letaka na kojima je bila utisnuta znakovita poruka: datum 28. lipnja 1995. i državni grb Republike Hrvatske

 

 

Oluja

 Foto:  1. scrshot Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com