Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Nakon 46 dana iskazanog nezadovoljstva 250 tisuća prognanika
DEBLOKADA UNPROFORA (16.8.1994.)
 

Blokada UNPROFORA

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

Nakon mjesec i pol dana 16. kolovoza 1994. okončana je dugotrajna akcija iskazivanja javnog revolta hrvatskih prognanika.

 

Nezadovoljni djelovanjem UNPROFOR-a, oni su 1. srpnja ujutro blokirali 19 kontrolnih točaka po cijeloj Hrvatskoj, blokiravši tako prijelaze u takozvane UNPA zone, odnosno prometnice kojima su se od sredine 1992. kretali samo pripadnici UN-a.

...

Prognanici su iskazali nezadovoljstvo zbog neprovođenja plana Cyrusa Vancea za Hrvatsku, kao i rezolucija Vijeća sigurnosti.

Naime, već treću godinu nije se riješilo pitanje sigurnog povratka u okupirana područja, razmjene nestalih i zarobljenih Hrvata, a također se „plave kacige“ optuživalo za krijumčarenje, ponajprije, benzina, posebno na području istočne Slavonije gdje se nalazio kontingent ruskih pripadnika UN-a.

 

Nezadovoljstvo je iskazivala i hrvatska vlada najavama da neće pristati na produljenje mandata snaga UN-a.

Stoga je 17. srpnja Zastupnički dom Sabora na izvanrednoj sjednici donio Rezoluciju o mandatu mirovnih snaga, kojom se od UN-a traži rješavanje trogodišnje pat pozicije zbog koje je 250 tisuća ljudi i dalje u progonstvu.

Pritisak je nastavljen i prosvjedima pred sjedištem UNPROFOR-a u Zagrebu. Vladala je sve veća napetost jer su u jeku turističke sezone i pripadnici UN-a počeli blokirati prometnice u znak protesta. Nakon dugih pregovora napokon je 28. srpnja otvoreno sedam prijelaza prema UNPA područjima.

Iako je aktualni predsjednik Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Jurij Voroncov oštro ukorio Hrvatsku zbog prometnih blokada, ubojstvo i ranjavanje dvojice sudionika prometa kod Pakraca, događaji 9. kolovoza iznova su upozorili na neučinkovitost snaga UN-a jer se zločin dogodio neposredno kod njihovih objekata.

 

Akcija blokade trebala je trajati do 30. rujna kada je UN trebao izglasovati novi mandat „plavih kaciga“.

 

Ipak, zajednički pritisak hrvatske vlade i prognanika očito je donio rezultate i u interesu hrvatske države kriza je završena nakon 46 dana blokade.

 

Oluja

 Foto:  1. scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com