Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Za prvog zapovjednika imenovan je mladi časnik, pukovnik Mirko Norac
1.11.1992. - OSNOVANA 9. GBR "VUKOVI"
 

9. GBR VUKOVI

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

CIJENA SLOBODE BILA JE VISOKA!

 

 

1. studenog 1992. ustrojena je 6. gardijska brigada Hrvatske vojske koju je ubrzo Glavni stožer preimenovao u 9. gardijsku brigadu „Vukove“.

 

Brigada je popunjena iz ličkih, 118. i 133. brigade te od iskusnih boraca iz preustrojem rasformiranih postrojbi. Za prvog zapovjednika imenovan je mladi časnik, pukovnik Mirko Norac, a prekaljeni ratnici pokazali su moć već u prvoj borbenoj akciji.

...

Naime, zbog problema u proboju Vukovi su interventno uključeni u ovladavanje podvelebitskim prostorom tijekom operacije „Maslenica“. Ostvarili su preokret na bojišnici za što je brigada posebno pohvaljena.

 

 

Štoviše, Mirko Norac postavljen je za zapovjednika cijelog sektora obrane VelebitaNo postrojba se morala vratiti u Gospić jer se cijelo područje Like našlo ugroženo stalnim neprijateljskim diverzijama.

Stoga je u rujnu 1993. uspješno izvedena operacija „Medački džep“, koja je smanjila neprijateljski pritisak na Gospić i okolna mjesta. „Vukovi“ su, uz pomoć specijalne policije i domicilnih postrojbi, bili nositelj djelovanja.

 

 

Nažalost, ona je rezultirala i neželjenim žrtvama pobunjenih Srba, te incidentima s kanadskim pripadnicima UNPROFOR-a zbog čega je Hrvatska pretrpjela kritike međunarodne zajednice.

 

Sljedeće godine pobunjenicima je, osvajanjem repetitora kod Ljubova, poslana jasna poruka. U nizu oslobodilačkih operacija na Južnom bojištu sudjelovala je novoustrojena 2. bojna „Termiti“ koja se posebno istaknula u operaciji „Ljeto 95“.

Konačno, operacijom „Olujaokrunjen je ratni put 9. gardijske brigade.

Unatoč jakom otporu neprijatelja do 6. kolovoza u potpunosti je ovladano prostorom Krbavskog polja. Slijedeći dan oslobođena je Udbina i Donji Lapac gdje se brigada spaja sa 118. pukovnijom te izbija na državnu granicu. Drugi dio brigade, „Termiti“ djelovali su s Velebita prema Gračacu i u suradnji s drugim hrvatskim snagama ovladale kanjonom Une.

 

 

Cijena slobode bila je visoka.

Ranjeno je 160, a poginulo je 56 pripadnika brigade.

 

Termiti

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM, 2. scrshot Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com