Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
SAD su u Hrvatskoj prepoznale regionalnu silu sposobnu da odigra odlučujuću ulogu u okončanju rata na prostorima bivše Jugoslavije
SPORAZUM ŠUŠAK - PERRY (29.11.1994.)
 

Šušak - Perry

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 Memorandum o suradnji u obrambenim i vojnim odnosima

 

Nakon niza ugovora o suradnji, 29. studenog 1994. Republika Hrvatska je potpisivanjem vojnog sporazuma okrunila zbližavanje s vodećom svjetskom velesilom, Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Cijela 1994. godina predstavljala je preokret u diplomatskoj uspješnosti Hrvatske, a posebno druga polovica te godine kada je ostvaren čitav niz diplomatskih uspjeha.

...

Dok su američki i hrvatski ministri obrane Gojko Šušak i William Perry potpisivali sporazum o suradnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okončao je vrlo zapaženu diplomatsku turneju po zemljama Južne Amerike. Turneja je počela u Čileu, a završila posjetom Argentini. 

 

Za to vrijeme u Pentagonu su dvojica ministara potpisala „Memorandum o suradnji u obrambenim i vojnim odnosima“.

Iako sadržaj sporazuma Šušak-Perry nije bio objavljen, bilo je jasno da su potpisani daljnji uvjeti suradnje američkih oružanih snaga i Glavnog stožera Hrvatske vojske.

 

Točnije, iako naslov možda sugerira drugačije, potpisani dokument nije bio u svrhu obrambenih potreba dviju zemalja, nego zbog potrebe za bliskom vojnom suradnjom.

Naime, nakon okončanja hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Bosni i Hercegovini te pobjedničkih vojnih operacija hrvatskih snaga Cincar i Zima '94, izvedenih u studenom i prosincu 1994., Sjedinjene Države su u Hrvatskoj prepoznale regionalnu silu sposobnu da odigra odlučujuću ulogu u okončanju rata na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Sljedeće, 1995. godine ta se suradnja na vojnom i političkom planu manifestirala time što su Sjedinjene Države preuzele vodeću ulogu u poticanju prekida oružanih sukoba i trajnog rješavanja krize.

 

Mudrošću državnog vrha i dobrom diplomacijom Hrvatska je postala najznačajniji partner u provođenju odlučne politike Sjedinjenih Država.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/Fb

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 330 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com