Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Ako smo suverena država trebali bismo sami moći donositi i provoditi kvalitetne zakone o sprječavanju nasilja"

"Istina o Istanbulskoj" pokreće referendumsku inicijativu o toj konvenciji

 

Istanbulska konvencija

 

Novosti iz Domovine

 

 

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" objavila je na tiskovnoj konferenciji da pokreće referendumsku inicijativu kako bi se hrvatski građani mogli izjasniti žele li da Hrvatski sabor donese odluku o otkazivanju Istanbulske konvencije.

 

Poslali smo jutros otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović s prijedlogom da ona, po svojoj ustavnoj ovlasti, predloži pokretanje referenduma, što bi omogućilo održavanje referenduma i prije saborskog glasovanja o ratifikaciji, kazala je koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović.

...

Oni koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije ne podržavaju nasilje nad ženama, već se protive zbog rodne ideologije koju ona sadrži. Iako pojam 'roda' već postoji u nekim hrvatskim zakonima, on je u Istanbulskoj konvenciji po prvi puta definiran, i to kao društveni konstrukt odvojen od biološkog spola, što je glavni postulat rodne ideologije, kazala je Kristina Pavlović.

Ako smo suverena država trebali bismo sami moći donositi i provoditi kvalitetne zakone o sprječavanju nasilja, a ne pod krinkom borbe protiv nasilja uvoziti sporne i opasne, a i vrlo skupe ideologije, dodala je.

 

Sudeći po rezultatima javne rasprave na Vladinoj stranici e-Savjetovanja u srpnju 2017. u kojoj je 80% sudionika bilo protiv Istanbulske konvencije, njezina ratifikacija u Saboru bila bi suprotna volji većine hrvatskih građana, rečeno je.

Pavlović  je ustvrdila da je rodna teorija u suprotnosti sa znanošću te da njezina promocija zbunjujuće i pogubno utječe na uravnotežen i cjelovit razvoj djece i mladih. Dodala je da se kao roditelji i građani protive ugrađivanju koncepta roda u obrazovni sustav i u medije, a što Istanbulska konvencija zahtijeva.

Ivan Mihanović iz Udruge Vigilare kazao je da će Hrvatska za provedbu Konvencije godišnje morati izdvojiti više od milijardu kuna proračunskog novca. Ako Hrvatska ima taj novac, ona može i bez Istanbulske konvencije financirati skloništa za žene i sve ostalo što je potrebno za njihovu bolju zaštitu, a ostatak utrošiti radije za, primjerice, pronatalitetne mjere nego za financiranje rodno-feminističkih udruga, rečeno je.

Hrvoje Zekanović iz Hrasta odvojeno se obratio nakon konferencije za tisak novinarima te iznio podršku inicijativi "Istina o Istanbulskoj" i pismu Predsjednici Hrvatske da hitno o toj temi raspiše referendum.

Foto:  1. Patrik Macek/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 299 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com