Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

DOK SRBI ‘GANJAJU’ NAŠE PILOTE, ZA OVO NITKO NIJE ODGOVARAO!
Banski Dvori: Nema krivaca za udar na hrvatsko političko središte
 
 

 

U vihoru rata

 

 

JNA je na današnji dan prije 31 godinu raketirala Banske dvore. 

 

Ispaljivanjem šest raketa iz borbenih MIG-ova na tadašnje službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske pri čemu je pokušan atentat na hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, neprijateljska vojska je poslala poruku apsolutne dominacije kojom je željela slomiti otpor Hrvata u borbi za samostalnost.

...

Osim devastacije te i okolnih zgrada, te nekoliko ranjenih i jednog poginulog građanina, JNA je ovim bezumnim pokušajem “obezglavljivanja” državnog vrha uspjela posijati strah, no ubrzo će se pokazati kako je šok bio kratkoročan jer se ispostavilo da ovakvi drski napadi dovode još veća odlučnosti Hrvata u obrani svog teritorija.

 

Istraga trajala skoro tri desetljeća

Što se ovoga napada tiče, svakako je zanimljivo da su kaznene prijave protiv šest počinitelja podignute tek 2017., a na medijskoj konferenciji kazano je kako je “istraživanje trajalo 26 godina te da je bilo jako složeno i sustavno, no da je konačno stvoren skup činjenica na osnovu kojih se mogu podići kaznene prijave”. To kod Branka Lazarevića, tadašnjeg krim inspektora koji je radio sve očevide, u najmanju ruku izaziva čuđenje.

“Samo igrom slučaja nisam bio baš na tom očevidu i ovo je jedno od rijetkih na kojem nisam osobno bio prisutan. Naime, nisam došao jer je prethodno tog dana raketirana vojarna u Maloj Buni, pa sam tamo obavljao očevid, no ovaj na Banskim dvorima su obavljali ‘moji dečki’ tako da sam prilično upoznat s detaljima”, kaže umirovljeni šef krim policije.

 

“Na jednom papiru su mogli sastaviti prijavu protiv nepoznatog počinitelja”

Lazarević se prisjetio kako je on postupio nakon raketiranja Zagreba 1995., pa povezao sa raketiranjem koje se na Banskim dvorima dogodilo na današnji dan.

“Ja sam nakon raketiranja Zagreba 1995. nakon obavljanja svih radnji, na čak 146 stranica sastavio kaznenu prijavu na osnovu koje je naknadno i suđeno Mili Martiću, a na čijem sam suđenju u Haagu osobno svjedočio. Zašto se tada nakon raketiranja Banskih dvora nije učinilo isto, do danas mi nije jasno. Pa, ako nisu znali koga teretiti, kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja mogla se sastaviti na jednoj stranici!”, kaže nam poznati umirovljeni kriminalist Branko Lazarević koji samo igrom slučaja tada nije bio na licu mjesta. Jer da je bio, priča o odgovornima za raketiranje Banskih dvora i pokušaja ubojstva predsjednika Tuđmana – zasigurno bi imala drugi tijek.

Kod Srba nema zastajkivanja

I dok srbijanski sud brzopotezno prihvatio kaznene prijave za ratni zločin protiv hrvatskih pilota kojima je, jednako tako ažurno poslala pozive na sud – slučaj raketiranja Banskih Dvora je u potpunosti zapeo.

Naime, optužnica protiv Ljubomira Bajića, Slobodana Jeremića, Đure Miličevića, Čedomira Kovačevića, Ratka Dopuđe i Damira Lukića još uvijek nije potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu jer su optuženici, koji su nedostupni i svi su u Srbiji, tražili “izdavanje  nekih dokaza kao nezakonitih.”

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: Wikipedia

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 269 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com