Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Branitelji su bili prisiljeni rušenjem Masleničkog mosta zaustaviti pokušaj prodora JNA ka Zadru
21. studenog 1991. - Okupacija Mokošice i rušenje Masleničkog mosta
 
Mokošica

 

U vihoru rata

 

 

 

21. studenog 1991. za vrijeme lažnog primirja uzrokovanog pokušajima europske diplomacije da zaustavi stradanja Dubrovnika JNA je na perfidan način pokušala konkretizirati osvajanje naselja Rijeke Dubrovačke.

 

JNA je okupirala Staru i Novu Mokošicu predstavljajući se kao humana vojska koja skrbi o područjima koja je „oslobodila“, a zapravo je pljačkala i terorizirala lokalno stanovništvo.

...

Štoviše, u okupiranoj Mokošici organizirala je farsične mirovne pregovore i pred kamerama dijelila humanitarnu pomoć, a istovremeno su njezine snage nastavile s prodorom.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Branitelji Sustjepana prozreli su jeftini trik i nanijeli velike gubitke napadaču, nakon čega su se crnogorski rezervisti apsurdno okomili na promatrače Europske zajednice oštro se žaleći na hrvatsku stranu koju su optužili da krši primirje.

Zbog velikih žrtava i uplitanja međunarodne zajednice JNA je krajem studenog provodila plan po kojem bi, poput Mokošice, osvojila Dubrovnik mirovnim pregovorima, nudeći uslove koji su zapravo trebali biti potpisivanje kapitulacije.

Strani diplomati nisu shvaćali ovu vrstu podvale, no zapovjedništvo grada jest, stoga su agresori uskoro opet morali napasti svim silama, a što je značilo da Dubrovnik čekaju najteži trenuci obrane.

Također, tijekom okupacije Ravnih kotara i napredovanja JNA ka Zadru, 21. studenog srušen je stari Maslenički most.

Zanimljivo, dugo nakon okončanja rata kružile su razne interpretacije o tome tko je srušio most, od kojih je najpoznatija ona o udaru groma koji je aktivirao 600 tona eksploziva već ranije miniranog mosta.

Naprotiv, most je miniranjem srušila Hrvatska vojska iz razloga što je teritorij sjeverno od Novskog ždrila bio pod kontrolom Srba, a Ravni Kotari i dio područja oko Novigradskog mora okupirani su u seriji napada koji su kulminirali nezapamćenim ratnim zločinima spram civilnog stanovništva u Škabrnji i Nadinu.

Stoga, iako je most bio ključna spojnica preko Masleničkog ždrila na Jadranskoj magistrali između Sjeverne i  srednje Dalmacije, branitelji su bili prisiljeni rušenjem Masleničkog mosta zaustaviti pokušaj prodora JNA ka Zadru.

 

Mokošica

 

 

foto: 1. scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 764 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com