Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Središnja svečanost održat će se u petak, 14. svibnja u Vinici

 
Tigrovi
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na varaždinskome Gradskom groblju u srijedu je odana počast poginulim i umrlim pripadnicima 5. bojne 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi” u povodu 30. obljetnice njezina ustroja.

 

Obilježavanje je organizirala Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi", podružnica Varaždinske županije, a kod spomen-križa poginulim braniteljima, u znak sjećanja na poginule i umrle pripadnike brigade te sve druge hrvatske branitelje koji su dali život za Domovinu, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

...

Predsjednik varaždinske podružnice Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi” Tomislav Kranjčec rekao je da je doprinos 5. bojne u sastavu 1. gardijske brigade bio nemjerljiv.

„Iako je relativno kratko trajala kao postrojba, prošla je bojišta od istočne Slavonije, preko Banovine pa zapadne Slavonije, a na kraju smo završili na jugu oslobađanjem juga i zbijeni na samu granicu Republike Hrvatske”, rekao je Kranjčec.

Podsjetio je da je poginulo 37 pripadnika brigade iz Varaždinske županije, od kojih 28 iz 5. bojne, a među njima i jedna žena. Istaknuo je da je brigada, kad se pogledaju postignuti rezultati, odradila vrhunski posao.

„Ne mogu ne spomenuti gašenje 5. bojne u prosincu 1992. godine, kad je najveći dio kadra prešao iz 5. bojne u 7. gardijsku brigadu koja se tada osnivala preustrojem Hrvatske vojske”, rekao je Kranjčec.

Istaknuo je da je prvi korak u Domovinskom ratu napravila 5. bojna sudjelovanjem u oslobođenju Varaždina, a završni korak 7. gardijska brigada ulaskom u Knin.

Obilježavanje 30. obljetnice ustroja brigade nastavit će se večeras svetom misom u varaždinskoj katedrali, a središnja svečanost održat će se u petak, 14. svibnja u Vinici, mjestu u kojem je osnovana 5. bojna 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi”.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com