Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Ongwen je naredio ubojstva i otmicu brojnih civila, osobno je koristio žene za seksualne robinje te je prisiljavao djecu da sudjeluju u borbama

 
Uganda
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Bivši ugandski vojnik koji je regrutiran kao dijete te je poslije postao zapovjednik pobunjeničke Božje vojske otpora (LRA) u četvrtak je na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) proglašen krivim za desetke zločina, uključujući masovna silovanja, seksualno porobljavanje, otmicu djece, mučenje i ubojstva čije su žrtve bila i mala djeca i bebe.  

 

ICC je Dominica Ongwena proglasio krivim po 61 od 70 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

...

Izricanje kazne se očekuje kasnije kasnije tijekom godine, a okrivljeni se suočava s kaznom doživotnog zatvora.

Suci su ocijenili da je Ongwen, kojeg je LRA oteo kao dječaka, između 2002. i 2005. svojevoljno sudjelovao u zločinima koja mu se stavljaju na teret.

"Ne postoje razlozi na temelju kojih bi mogli isključiti kaznenu odgovornost Dominica Ongwena. Njegova krivnja je utvrđena izvan svake razumne sumnje", rekao je predjedavajući sudac ICC-a Bertram Schmitt.

Ongwen je također okrivljen za prisilne trudnoće, tj. strahote koje je počinio protiv sedam žena.

"Kao rezultat seksualnog i fizičkog nasilja te uvjeta u kojima su držane, otete žene i djevojčice su pretrpjele nezamislivu fizičku i duševnu patnju", dodao je Schmitt.

Ongwen je naredio ubojstva i otmicu brojnih civila, osobno je koristio žene za seksualne robinje te je prisiljavao djecu da sudjeluju u borbama.

Oteti su često do smrti premlaćivani ako nisu mogli hodati, dok je dojenčad oduzimana majkama te bačena kako bi žene umjesto njih nosile opljačkani plijen u vojne logore LRA.

Borci LRA su preko 20 godina terorizirali sjevernu Ugandu prije povlačenja u susjedne države, Demokratsku Republiku Kongo  i Južni Sudan.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 176 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com