Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATI U SVIJETU

ŠVICARSKA
"Židovima nije vraćeno oduzeto vlasništvo i svoja su prava ostvarili tek u nezavisnoj Hrvatskoj"
Veleposlanica Andrea Bekić: Hrvatski narod može gledati u oči druge europske narode

Andrea Bekić

 

 

Hrvatska veleposlanica u Švicarskoj, Andrea Bekić, odgovorila je oštro na tvrdnje švicarskog povjesničara i diplomata Simona Geissbühlera, koji je narode središnje i istočne Europe nazvao 'entuzijastičnim pomagačima u Holokaustu', prenosi croexpress.eu.


Bekić je, pišući kao gost komentator za Neue Zürcher Zeitung, odgovorila na članak objavljen prethodno u istom listu. Hrvatska diplomatkinja navodi kako je Geissbühlerova teza o tome da su cijeli narodi upleteni u Holokaust, apsurdna

...

'Povijesna istina je da su samo kolaboracijski režimi i okupacijske snage Trećeg Reicha odgovorne za Holokaust u okupiranoj središnjoj Europi – u Hrvatskoj, kao i u Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj i drugdje – a ne cjelokupno stanovništvo ovih zemalja', piše Bekić.


Autorovu tvrdnju da je u Hrvatskoj 'ubojstvo Židova organizirano na vlastitu inicijativu' naziva bezočnom laži i ozbiljnom uvredom hrvatskom narodu. Pri tome citira hrvatskog povjesničara židovskog porijekla, Ivu Goldsteina, koji u svojoj knjizi 'Hrvatska 1918-2008' navodi da je 90 posto stanovništva 1938. godine podržavalo Hrvatsku seljačku stranku, a tek pet posto komuniste i pet posto naciste i fašiste. Podsjeća da je Hitler u travnju 1941. prvo ponudio mjesto predsjednika vlade Vladku Mačeku, neospornom vođi hrvatskog naroda, koji je to odbio. 

Bekić navodi kako je u Hrvatskoj 1941. krenula i antifašistička borba kroz koju su od okupacije oslobođeni dijelovi Hrvatske, a u koju su se uključili i mnogi hrvatski Židovi. 'Hrvatski narod i državu nisu morale osloboditi anglo-američke trupe, kao što je bio slučaj u zapadnoeuropskim zemljama. Saveznici nisu morali uništiti lojalnost Hitlerovom režimu masovnim bombardiranjem, jer se hrvatski narod sam oslobodio nacionalsocijalizma i fašizma', piše ona. 

Napominje i kako se komunistička Jugoslavija pokazala razočaranjem jer je jedan totalitarizam zamijenjen drugim. Židovima nije vraćeno oduzeto vlasništvo i svoja su prava ostvarili tek u nezavisnoj Hrvatskoj. 

Hrvatska diplomatkinja zaključuje da male grupe u Hrvatskoj, ali i u ostatku Europe, koje propitkuju vrijednosti antifašizma, nisu prijetnja demokraciji te da se treba učiti nove generacije o zločinima i genocidu Holokausta.

'Hrvatski narod može gledati u oči druge europske narode, uključujući Židove. Ovo pokazuje i izvrsno prijateljstvo Izraela i Hrvatske, kao i duga lista od 117 Hrvata kojima je Yad Vashem dodijelio počasnu titulu 'Pravednika među narodima'.

 

Hrvati u svijetu

 

 

 Foto: Fb Andrea Bekić

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: croexpress.eu

 

 

 

ISELJENIŠTVO - Možda ste propustili...

Švicarska

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 240 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com