Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Franjo Tuđman: Bitna zadaća Hrvatskog vojnika je da bude promicatelj svijesti o postojanju i važnosti i hrvatske povijesti i sadašnjice bivstvovanja i hrvatske ratne i vojne vještine
25. studenog 1991. izašao prvi broj 'Hrvatskog vojnika'
 
Hrvatski vojnik
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

25. studenog 1991. izašao je prvi broj „Hrvatskog vojnika“, službenog časopisa Ministarstva obrane.

 

Bilo je to u jeku najžešćih borbi za obranu Domovine, a časopis je zbog kvalitetnih i informativnih tekstova ubrzo stekao velik broj čitatelja u Oružanim snagama RH, ali i među civilima.

...

„Hrvatski vojnik“ počeo je izlaziti kao dvotjednik, donoseći vijesti o razvoju oružane sile, detalje o ustroju, kao i o uspjesima hrvatskih postrojbi, ali i tekstove o osnovnim vojno tehničkim znanjima.

Od travnja 1992. uza svaki broj izlaze prilozi „Hrvatski zrakoplovac“ i „Hrvatski mornar, a 1993. uključeni su u list kao rubrike koje se izmjenjuju, donoseći priloge iz povijesti i sadašnjosti mornarice i zrakoplovstva u nas i u svijetu.

Kako je rat jenjao, časopis je doživio manje izmjene; povećao se broj stranica, a sve veća važnost pridavala se upravo stručnim tekstovima.

Uoči pokretanja velikih oslobodilačkih operacija „Hrvatski vojnik“ iznova mijenja format te se profilira kao vojno stručni mjesečni magazin, a reportaže s bojišta, ali i događaje važne za pripadnike Oružanih snaga, donosi informativno-edukativni časopis „Velebit“, koji tijekom 2000. godine biva zamijenjen konceptualno kvalitetnijim tjednikom „Obrana“.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Od listopada 2004. „Hrvatski vojnik“ i časopis „Obrana“ spajaju se u redizajniran i moderan vojni časopis koji je zadržao naziv „Hrvatski vojnik“.

Danas „Hrvatski vojnik“ izlazi u dvotjednom izdanju, a djelatnost redakcije časopisa tijekom godina proširila se i na druge oblike medijske promidžbe pripadnika Oružanih snaga RH, poput objavljivanja knjiga, fotomonografija i videofilmova, a koji su nagrađivani i na međunarodnoj razini. „Hrvatski vojnik“ svjedočio je svih ovih 25 godina stasanju i uspjesima Hrvatske vojske kako na bojišnicama tako i u mirnodopskom razdoblju.

 

Zapravo, djelovao je u skladu poruke koju je, između ostalog, u prigodi izlaska prvog broja zapisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman: „Bitna zadaća Hrvatskog vojnika je da bude promicatelj svijesti o postojanju i važnosti i hrvatske povijesti i sadašnjice bivstvovanja i hrvatske ratne i vojne vještine“.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/aukcije.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Vezani naslovi

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 333 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com