Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Sve do II. svjetskog rata Britanci su ga gradili kao vojnu utvrdu s nepreglednim sustavom podzemnih hodnika
10. rujna 1967. održan prvi referendum o suverenosti Gibraltara
 
 
Gibraltar
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

10. rujna 1967. održan je prvi referendum o suverenosti Gibraltara na kojem su se stanovnici izjašnjavali žele li se priključiti Španjolskoj s kojom graniče ili će ostati pod britanskom vladavinom.

 

Gibraltar je poluotok smješten u blizini Pirinejskog poluotoka i ima veliko strateško značenje za Sredozemlje jer njegov južni rt udaljen je svega 23 kilometra od afričkoga kopna. 

...

Gibraltar je u antičkom dobu bio poznat kao jedan od „Heraklovih stupova“, a 711. godine u prodoru ka Španjolskoj osvojili su ga Arapi pod vojskovođom Tarikom po kojem je poluotok i dobio ime.

Španjolci su ga zauzeli 1462. i priključili Kastilji, no za manje od 40 godina došao je pod vlast Engleza koji su odbili pokušaje Španjolaca da ga vrate, stoga je Ugovorom u Versaillesu 1783. potvrđen kao britanski kolonijalni posjed i pretvoren u važno vojno uporište.

Sve do II. svjetskog rata Britanci su ga gradili kao vojnu utvrdu s nepreglednim sustavom podzemnih hodnika. Zbog geografskog položaja Gibraltar je tijekom II. svjetskog rata bio značajna pomorska i zračna baza Saveznika za napade ka Africi, ali je često bio bombardiran od strane zračnih sila Osovine.

Po okončanju rata prava na Gibraltar iznova počinje polagati Španjolska stoga je 1967. proveden referendum.

Aposolutnom većinom, sa svega 44 glasa protiv, stanovnici su se odlučili za ostanak pod Britancima, ali uz pravo na ustav i širu autonomiju. Španjolska je tu odluku odbila priznati, zatvorivši granice prema Gibraltaru, zbog čega, unatoč popuštanju napetosti, sve do danas vodi sporove s vladom Velike Britanije. Gibraltarci su pak 2002. proveli drugi referendum po kojem su iznova apsolutnom većinom odbacili mogućnost upravnog povezivanja sa Španjolcima, a nakon toga ustrojene su zajedničke trilateralne komisije s ciljem smanjenja tenzija.

Od 2004. stanovnici Gibraltara sudjeluju na izborima za Europski parlament kao dio izborne jedinice Jugozapadna Engleska, a 10. rujna kada su se prvi puta izjasnili za ostanak pod Britancima slave kao Dan državnosti.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: 1. Ilustracija (Getty Images)

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Autor: Tomislav Šulj

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com