Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

U Hrvatskoj minski zagađeno još 200 četvornih km

'Mjesec zaštite od mina'

 
Mjesec zaštite od mina

 

PRESS

 

 

Akcijom "Travanj - mjesec zaštite od mina" provode se aktivnosti prevencije minskih nesreća jer je u Hrvatskoj još uvijek minski zagađeno gotovo 200 četvornih kilometara, u sedam županija, 37 gradova i općina, a od 1996. do danas od mina je stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. 

 

Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno žive s tom opasnošću. Ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjivo područje, istaknulo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite, najavljujući akciju "Travanj - mjesec zaštite od mina".

...

Dionici hrvatskog sustava protuminskog djelovanja od 2002. provode razne aktivnosti radi prevencije minskih incidenata i nesreća, jer treba i dalje podsjećati javnost na opasnost od mina i eksplozivnih ostataka rata.

S dolaskom proljeća ljudi se opet bave poljoprivrednim aktivnostima i češće odlaze u prirodu, zaboravljajući ili zanemarujući minsku zagađenost.

"Budite svjesni mina i minske opasnosti", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Oni koji ulaze u minski sumnjiva područja neka poštuju znakove opasnosti, a ako pronađu sumnjiv predmet ni u kom slučaju ga ne smiju dirati već to treba prepustiti stručnjacima i nazvati brojeve 192 ili 112.

Edukacije o opasnostima od mina, obilježavanje minski sumnjivih područja, mogućnost uvida u minsku situaciju dostavom karata i CD-a te korištenje minsko-informacijskog portala pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, ali i dalje treba provoditi dodatne aktivnosti. 

Opća skupština UN-a je u prosincu 2005. donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju, kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 292 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com