Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Novinar koji podcjenjuje, izmišlja i vrijeđa promašio je svoje zvanje
Neodgovornost medija: Smijemo li vrijeđati Predsjednicu?
 
Kolinda

 

 

Piše: Dida

 

Kolinda, naša kraljica

 

"...Prepoznah ljepotu tvoju što probudi ljubav moju kad sam s tobom srce moje kuca jače, veliko je..."

 

Živimo u svijetu u kojem je moć medija ogromna, što ih čini odgovornim, ali ne i pozvanim da odgovaraju zbog načina oblikovanja vijesti, njene vrijednosti i slike koje stvaraju onima koji ih gledaju s druge strane ekrana.

...

Kada bi se netko od nas samo na kratko upustio u analizu od medija izrečenih informacija koje jurišaju na nas od jutra do kasnih večernjih sati sigurno bi zaključio da se radi o gomili površnosti, neobjektivnosti, gomili agresije i ono što je najbitnije nedostatku minimuma dobrog ukusa. Svojim izvještavanjem većina medija, čast iznimkama (vjerujem da će se ti prepoznati), obični trač prikazuju kao društvenu poemu, hrane čudne ukuse, kao zaključke stvaraju lažne vrijednosti i tvore privid kako je vrlo jednostavno stati pred kameru i izvrijeđati nekoga bez, kako sam već napisao, naći se pozvanim za izgovorenu riječ.

Ta njihova narcisoidna orijentacija da se svide svima i sami sebi, ta njihova kompetitivnost u odnosu na konkurenciju i zadovoljavanje potreba “sada i ovdje“, „prvi među prvima“, „mi jedini ekskluzivni“ ubija svaku istinu, svaku moralnu normu, ubija sve što novinarstvo kao profesija poznaje.

Teško je gledati da je novim generacijama novinara na prvom mjestu samo osobni interes, izgovarajući to na jedan pomalo ogavan način: „osveta je tu“„važno je da napravim gledanost“, „napravio sam novac“. Odgovornost i briga o istinitosti i moralnim vrijednostima vijesti, ma koga briga, te pojave nisu za našu uređivačku politiku.

Zabrinjavajuća je činjenica da živimo u svijetu u kome je dominantna vrijednost ekonomske prirode gdje se i na medije prenosi način potrošačke logike, „minimum ulaganja, što više proizvoda“. Pa tako iz udobnosti fotelje mrviš, izmišljaš, podcjenjuješ, marginaliziraš, vrijeđaš, umišljaš, pljuješ, uopćeno ne radiš svoj posao novinara, umjesto da prije objave dobro „pretreseš“ sirove materijale. Ili je glavni i odgovorni na trenutak zažmirio!???

Da, tako je predstavio uređivačku politiku jedne tv kuće njihov djelatnik na temu sudjelovanja naše predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović na Summitu Nato Saveza u Bruxellesu.

 

Ne pamtim da je kroz hrvatsku političku scenu ijedan političar ili političarka bilo kojeg ranga do sada primio toliko neosnovanih kritika na svoj račun kao naša Predsjednica u jednom danu, u jednom trenutku.

Izrečeno nije čak niti u rangu kritike već jedno obično izrugivanje, kako sam već napisao hranjenje nekih čudnih ukusa.

Što će nam onda bilo kakvi vanjski neprijatelji kada imamo ovako provincijalnog kompleksom manje vrijednosti nabildanog novinara?

 

Za onog bolesnog novinarčića  koji je na desk Mariji Miholjek i Saši Kopljaru dostavio video i pisani tekst o našoj Predsjednici rekao je davnih dana Otto Edward Leopold poznatiji kao knez Bismarck:

 „Novinar je čovjek koji je promašio svoje zvanje“.

 

Pozdrav od autora.

 Foto: predsjednica.hr

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 384 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com