Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS

Piše: Pero Kovačević

"Zašto Hrvatska u procesuiranju počinjenih ratnih zločina ne koristi dokaze izvedene pred međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu?"
Tko taji dokaze o počinjenim ratnim zločinima?

 
Den Haag - ratni zločini
 

 

PRESS: Komentar

 

 

Kao pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u predmetu Gotovina, Markač i Čermak imao sam pravo uvida u mnoge dokaze koji su izvedeni pred MKSJ-u u Den Haagu u različitim predmetima.

 

Ponosan sam na činjenicu da sam jedini iz Hrvatske koji pred MKSJ-u ima status pravnog eksperta.

...

Tako sam između ostalog imao uvida u naredbu o osnivanju logora koju je donio šef KOS-a general Aco Vasiljević, a koju je Srbija stalno nijekala i dao podatke DORH da iz zatraži od haaškog tužiteljstva i naravno da su je dobili.

Pred MKSJ-u je izveden veliki broj dokaza u različitim predmetima koji se odnosi na ratne zločine na području Hrvatske, posebice na područje Vukovara.

Riječ je o dokazima izvedenim na zatvorenim, privatnim sjednicama, dokazima pod pečatom, javnim sjednicama i slično koje je MKSJ i haaško tužiteljstvo učinilo dostupnim DORH-u i tijelima progona počinjenih ratnih zločina u Hrvatskoj.

Prema mojim podacima DORH je mogao preuzeti, a iz Haaga tvrde da je preuzeo tu dokumentaciju odnosno izvedene dokaze u raznim predmetima koje se odnose na počinjene ratne zločine na području Hrvatske od MKSJ-u i haaškog tužiteljstva.

Postavlja se pitanje zašto DORH i tijela kaznenog progona ne koriste dokaze izvedene u Den Haagu, riječ je o dokazima koje je izveo sud višeg ranga i jednostavno se mogu, bez ponovnog izvođenje uporabiti u suđenjima počiniteljima ratnih zločina u Hrvatskoj.

DORH i MUP šute o tome, pitam se zašto?

 

U razgovoru sa osobama imenovanim u radne skupine ministra Božinovića koji se bave istraživanjem počinjenih ratnih zločina na području Vukovara, pitao sam im je li koriste dokaze za te zločine izvedene na suđenjima u Den Haagu. Rekli su mi da im nitko nije rekao da Hrvatska raspolaže s tom dokumentacijom odnosno dokazima i da ih mogu koristiti.

Javno sam se, nakon prošlogodišnjeg prosvjeda u Vukovaru, osobno sa svojim timom iz Den Haaga stavio na raspolaganje DORH-u, MUP-u i Vladi u istraživanju počinjenih ratnih zločina na području Vukovara. Nitko nam se nije javio.

Stoga ponovno postavljam pitanje DORH-u i MUP-u: ZAŠTO HRVATSKA U PROCESUIRANJU POČINJENIH RATNIH ZLOČINA NE KORISTI DOKAZE IZVEDENE PRED MEĐUNARODNIM KAZNENIM SUDOM ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU U DEN HAAGU?

Zašto se o tome šuti, zašto se to taji?

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/Quora

 

 Autor: Pero Kovačević

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 278 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com