Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

SATIRA
"VI AR AVRT TU KOMBAT KORAPŠEN..."
ENGLESKI BEZ MUKE ZA DIPLOMATE: "PIPL MAST TRAST AS!!!"
 
Ingrid Antičević

 

 

Kultura: SATIRA

 

 

 

 

Mediji nude specijalnu metodu učenja stranih jezika. Za tjedan-dva ili par sati (čak) ovladate bilo kojim stranim jezikom kao da ste rođeni tamo (baš u toj zemlji) gdje se koristi kao materinji. Čitam baš na nekom portalu kako su Kinezi uz pomoć te suvremene metode progovorili engleski za dva tjedna - naravno, ne svi, samo oni koji su učili. Ne znam vrijedi li i obrnuto - mogu li Englezi, primjerice, isto tako progovoriti kineski u istom roku. To ne piše.

 

Nisam nigdje uspio pronaći informacije obuhvaća li ta nova metoda kineski, starogrčki, latinski, aramejski ili sanskrt. Oduvijek sam se divio ljudima koji govore neki od tih starih jezika.

...

Sanskrtom, primjerice (prema podacima iz 2001. godine) kao prvim jezikom govori još samo 2.950 ljudi. Zašto ovom specijalnom metodom učenja jezika ne bi to za par mjeseci povećali za 10, 20 ili 30 puta i tako ga spasili od izumiranja? Dakako, ne samo sanskrt, nego i sve druge jezike kojima prijeti ista opasnost. Pa i hrvatski. Jer kod nas mnogi deru engleski bolje nego materinji, hrvatski jezik.

Dohvatili se Hrvati engleskog k'o pijani plota. I ne samo Hrvati, nego i drugi, diljem globaliziranog svijeta. Do te mjere da su se i sami Englezi počeli buniti. Vele kako im se "jezik kvari" upravo zato što postaje globalni.

I sad sam u dilemi. Platiti taj tečaj od 2 - 3 dana i  pokušati svladati nesretni engleski uz pomoć onih aparatura na glavi, ili koristiti rječnike, priručnike, šalabahtere…malo dulje traje, ali je besplatno.

Nikako se ne mogu odlučiti, a vremena sve manje.

Eto, baš jučer nam stig'o poziv u Ministarstvo. Gnjave ovi iz Europe. Nabiguzice, seljačine, opet smislili neki summit. Ma nešto vezano za tranziciju jugoistoka Europe u svijetlu gibanja na Zapadnom Balkanu. Nemaju drugog posla. Dovezali se nas k'o da smo središte zemljine kugle!

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

I uvali državni tajnik mene (jer ni on ne zna engleski - doduše, malo natuca, ali boji se kiksa, pa mu lakše da eskivira i podmetne nekog drugog).

Pojma nema što sad!

Kad sam popunjav'o upitnik za pos'o, upišem aktivno znanje engleskog, kao i u CV. Nitko ne provjerava, 'ajd, mislim ja, naučit ću za koji mjesec… A i preko veze sam doš'o, pa ako što zapne tu je teča (rođeni mamin brat, stari kadar u diplomaciji), nek' me vadi iz gabule.

Al' ovaj moj šef neki zaje… tip. Nikoga ne šljivi. Pred penziju, s dobrim vezama, može što hoće.

Bogme sam se uvalio. Nije da ne znam baš ništa, natucam onako, nešto njemačkog nešto engleskog (anglo-germanski ćušpajz, što bi rekli), ali, buraz, treba izać' pred one zvijeri tamo. Ima da me razbucaju.

Za tjedan dana moram se pojaviti u dvorani Parlamentarne skupštine VE s onom pločicom ispred sebe, kao predstavnik Republike Hrvatske.

Mamma Mia!

Imam tu neki šalabahter (napravio mi frend). I to vam je kao engleski, a pisano na hrvatskom. I naučio ja skoro polovicu napamet. K'o ono nekad u osnovnoj školi, kad se pjesmica uči. Čim zažmirim pred očima mi ono: "VI AR AVRT TU KOMBAT KORAPŠEN. RUL OF LOV TU RIFORM ĐUDIŠRI END SO… BAT, VI AVR END VI AR AVR TUUU MIT AUR…"

- sadržaj se nastavlja -

 

Ingrid

 

Potrudio se frend. Stavio mi i naznake ("MALO ZASTANEŠ", "NAGLASITI!") i kaže, ne smijem nikako zaboraviti ono na kraju. Veli, to se mora posebno istaknuti. Zato je i uokvirio te četiri (slatke) riječi: "PIPL MAST TRAS AS!!!"

Prije nastupa drmnut ću dupli viski. Da djelujem spontanije i opuštenije.

Nema smisla sramotiti državu.

Poduzeo sam sve što je u mojoj moći. Priskočila mi i jedna kolegica u pomoć (hvala joj do neba!), pa napravila simulaciju i to u ambijentu nalik na dvoranu u kojoj se summit održava.

Eeeee, lako je njoj! Ona suvereno vlada engleskim, djeluje tako spontano, opušteno, elegantna je, ljepuškasta, uz to samouvjerena i sigurna u sebe.

Tko ne vjeruje, nek' provjeri!

 

 

A, ja!? Što ću ja u petak u Strasbourgu? Sva sreća da se ne mora govoriti na francuskom.

To bi tek bila katastrofa!

Odoh, pa što Bog da i sreća junačka.

Vidimo se na telki.

 

 

 

 

Foto: 1. scrshot Youtube

 

 Autor: Zlatko Pinter

 

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM. 

 

 

 

Satira

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com