Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

"Pozivam svoju braću po oružju da učine poput mene"
Francuski dragovoljac Jacques Nicolai svoju ratnu uniformu darovao Muzeju Domovinskog rata u Splitu
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Francuski dragovoljac Jacques Nicolai odlučio je svoju ratnu uniformu darovati Muzeju Domovinskog rata u Splitu. 

“Učinjeno je. Pozivam svoju braću po oružju da učine poput mene. Muzej želi otvoriti prostoriju posvećenu stranim dragovoljcima i na svim frontama rata, traže dokumente, odore, artefakte i druge predmete od povijesnog interesa, iz ovog tužnog razdoblja naših života za obranu domovine i slobode”, pozvao je Jacques svoje suborce da učine isto.

...

Podsjetimo, Jacques je strani dragovoljac koji je 90.-tih sa Korzike u Hrvatsku došao kao humanitarac, no odlučio se priključiti 113. šibenskoj brigadi HV-a s kojom je završio na mnogim bojištima diljem domovine.

Lani je dobio hrvatsko državljanstvo

Nicolai, kojeg suborci zovu “Jack Nico”, 2015. godine proglašen je počasnim građaninom Općine Promina, a 2017. godine vatrogasnom društvu te općine darovao je vrijednu donaciju vatrogasne opreme. U vrijeme kada su Hrvatskom harali požari, Jack Nico prikupio je 120 hlača, 80 jakni, 25 kožnih jakni, 22 para čizama, 6 kaciga te prikupljenih 2900 eura.

Nakon što se više od 25 godina izbivanja vratio svojoj novoj domovini, ovaj je francuski državljanin sada službeno postao i državljaninom Hrvatske zbog čega je, kaže nam, silno ponosan.

 

2015. godine proglašen je počasnim građaninom Općine Promina u kojoj sada živi, a koju je povodom Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve toga kraja posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Jack kaže da je imao priliku porazgovarati s Milanovićem koji je pokazao interes za strane dragovoljce:

“Cijelo vrijeme smo pričali na francuskom, predsjednik ga izvrsno govori”, pohvalio je Zorana Milanovića.

Jacques, baš kao i više od 500 stranaca koji su kao dragovoljci sudjelovali u Domovinskom ratu, nije riješio svoj braniteljski status. Također, osnovali su i Udrugu stranih dragovoljaca – branitelja Domovinskog rata ne bi li stvar pogurali s mrtve točke. Nada se da će se procedura pokrenuti i zbog osobnih planova. Obitelj Nicolai, naime, rado bi se u skoroj budućnosti preselila s Korzike u Hrvatsku. Konkretno - u Prominu.


- Hrvatska je moja druga domovina i želio bih jednog dana upravo ovdje sagraditi kuću i živjeti od vlastitog rada. Divni su ovo ljudi i prelijepa zemlja, toliko slična mojoj Korzici. Previše je sličnosti i previše emocija da se ne bih osjećao kao u vlastitom domu - jednostavno je kazao Jacques.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: Privatna arhiva

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 331 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com