Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

"Hrabri" su četnici pred hrvatskom vojskom jednostavno pobjegli
Božić 1991. - oslobađanje sela Kusonje
 
Kusonje
 

 

U vihoru rata

 

 

 

Zloglasno četničko uporište usred Slavonije, selo Kusonje u blizini Pakraca, oslobođeno je na sam Božić 1991. godine u akciji Hrvatske vojske koja je krenula nakon oslobađanja susjednih sela Dereza i Grahovljana. 

 

Za Kusonje se prvi puta čulo u rujnu 1991. kada je u tom selu ubijeno i masakrirano 20 hrvatskih branitelja. Nako toga ekstremisti su zavladali selom i ponosno na ulaz izvjesili natpis „Mala Srbija“.

...

Po tom događaju snimljen je film „Broj 55“, dobitnik 8 Zlatnih arena na 61. pulskom filmskom festivalu. Također, dvije godine poslije nakon masakra 20-orice branitelja, 08. rujna 1993., prilikom obilježavanja njihove pogibije od podmetnute minsko – eksplozivne naprave poginulo je još troje branitelja, a 10 ih je ranjeno.

Nakon oslobađanja sela Dereza i Grahovljana, stvoreni su uvjeti za oslobađanje Kusonja koje će se dogoditi na Božić, 25. prosinca 1991. U akciji su sudjelovali pakrački 76. samostalni bataljun, grubišnopoljski 57. samostalni bataljun i jedan dio varaždinske 104. brigade. Grubišnopoljci su napadali iz smjera jučer oslobođene Dereze, 104. brigade krenula je iz smjera smetlišta na predjelu Zukva u Pakracu, a pakračka 3. satnija 76. samostalnog bataljuna krenula je glavnim smjerom preko Pilane i Pakre u smjeru Kusonja.

- sadržaj se nastavlja -

 



Akcija je počela oko 13,00. U šumama oko Kusonja, postrojbama su dodijeljeni domaći vodiči koji su ih doveli na polazne linije napada. Na položajima iznad samog sela, neprijatelj je imao minobacače kalibra 120 mm, kojima je prijašnjih mjeseci granatirao Pakrac i okolicu.

Prve su prema Kusonju krenule izviđačke patrole, ali na njihovo veliko iznenađenje, nije se previše pucalo. Nakon nekog vremena i dodatnih izviđanja, zaključeno je da je neprijatelj iz tog zloglasnog uporišta, jednostavno, pobjegao!

Istog dana snage požeške 123. brigade, virovitičke 127. brigade i slatinske 136. brigade oslobađaju sela Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači i Ožegovci na cesti Pakrac - Požega te selo Popovci na Psunju.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM/scrshot YouTube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/dogodilose.com/7dnevno

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 353 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com