Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Gotovo pet godina domovinu su čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih
GORANSKI RISOVI - nemjerljiv doprinos stvaranju samostalne Hrvatske
 
Goranski Risovi

 

U vihoru rata

 

 

 

U ta ratna vremena trebalo je osigurati nesmetan promet na relaciji Zagreb - Rijeka, trebalo je odgovoriti zadaćama na ličkom ratištu i sačuvati mir na tim prostorima, trebalo je pokazati i dokazati svoju odlučnost i spremnost na obranu.

 

Ta su vremena iza nas, a Gorani su dokazali da su bili dorasli tim zadatcima i da su bili spremni obaviti sve pred njih postavljene zadaće.

...

Postrojbe ZNG-a, formirane na područjima općina Delnice, Čabar i Vrbovsko, jezgra su buduće 138. goranske brigade formirane 28. listopada 1991. Formiranju brigade prethodile su koordinirane zadaće u svim postrojbama buduće HV na ovom području, kriznim štabovima i policijskim postajama, s jedinim ciljem da se u što kraćem roku organizirano pristupi zajedničkom boju hrvatskog naroda.

 

Goranski Risovi

 

Koliko su uspješno provedene zadaće na formiranju brigade, najrječitije govori primjer da su već nakon osam dana zauzeti svi vojni objekti u općini Delnice. U ovom prljavom ratu, u zaštiti i očuvanju svoje slobode gotovo pet tisuća Gorana, od Delnica preko Čabra do Vrbovskog, bilo je uključeno u četiri bataljuna ove brigade.

Budući da se pravodobno znalo za ideje velikosprske politike i nazočnost jugo-armije na ovom području, vođene su pripreme i obuka s ciljem suprotstavljanja neprijatelju, no kako doći do oružja i municije bila je svakodnevna briga pripadnika ove brigade.

Rješenje je bilo zauzeti vojarnu u Delnicama te skladišta streljiva.

 

Goranski Risovi

Nakon raketiranja skladišta streljiva u Delnicama

 

 

Plan zauzimanja vojnih objekata bio je detaljno razrađen, pripadnici HV i policije dobili su konkretne zadaće: Vrbovčani su morali spriječiti eventualno ubacivanje neprijatelja među srpsko stanovništvo Gorskog kotara i osigurati prohodnost prometnica, a Čabrani zapriječiti prilaz iz pravca Klane i Slovenije.

Ratna kronika bilježi da su 5. studenoga 1991. brzom i odlučnom akcijom zauzeti svi vojni objekti u Delnicama. Odmah se prišlo raseljavanju skladišta.  Prilikom jednog zračnog napada jugo-zrakoplovi raketiraju skladište no uspijevaju uništiti samo jedan od objekata u skladištu.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Kako je ratni vihor i dalje bjesnio svom širinom Hrvatske, pripadnici 138. brigade pod zapovjedništvom  Antuna Sabe 19. prosinca 1991. odlaze na ličko ratište gdje stoje rame uz rame pripadnicima 111. brigade. Mjeseci koji su prošli potvrdili su odlučnost Gorana da na ličkoj bojišnici izvrše sve zadaće postavljene pred njih.

Razvoj ratnih zbivanja u Hrvatskoj i u ovoj je brigadi omogućio provođenje demobilizacije, s jedinim ciljem: da se pomogne gospodarstvu ovog kraja.

Zbog uspješnosti obavljenih zadaća brigade i zbog stečenog iskustva u Domovinskom ratu, 30. ožujka 1992. formiran je u vojarni Delnice Centar za specijalističku obuku vojnika. Djelatni sastav centra najvećim dijelom tada čine pripadnici 138. brigade, što je ujedno i potvrda, ali i obveza Goranima da i nadalje budu u funkciji potreba Hrvatske vojske.

Do 1995. godine, dakle gotovo pet godina, domovinu su čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih. U poratnom razdoblju do danas je umrlo oko 500 pripadnika brigade, a među njima i prvi zapovjednik brigade Ivan Gašpar.

Svoj zadatak u Lici brigada je obavila na najbolji mogući način te potom isto tako sudjelovala u vojno-redarstvenim akcijama »Bljesak« i »Oluja« pri čemu su u »Oluji« zajedno s drugim postrojbama HV-a došli do granice s Bosnom i Hercegovinom, nakon čega su na vraćenom području držali položaje kod Plitvica, Uz Gorane brigadu činile i bojne sastavljene od vojnika iz Rijeke, Opatije sa Krka.

Svako obilježavanje Dana 138. brigade HV-a za Grad Delnice je dan ponosa, zahvale i pijeteta prema svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne Hrvatske, posebno prema članovima »Goranskih risova« jer je njihov  doprinos neprocjenjiv i nemjerljiv.

 

Goranski Risovi

 

  

 

foto: DPCM / Hrvatski vojnik / HRT Radio - Sljeme

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Udruga 'Crne Mambe'/Hrvatski časnički zbor/ Hrvatski vojnik

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 470 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com