Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Tijekom velikosrpske agresije pomagao obrani Dubrovnika i stanovništvu dubrovačkog zaleđa
Ubojstvo zastavnika JNA Jovana Sredojevića (29.3.1992.)

Jovan Sredojević

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Zbog toga što je tijekom velikosrpske agresije pomagao obrani Dubrovnika i stanovništvu dubrovačkog zaleđa 29. ožujka 1992. ubijen je zastavnik JNA Jovan Sredojević.

 

Sredojević je rođen 1948. u Zadru, završio je Zrakoplovno-tehničku vojnu školu u Rajlovcu pokraj Sarajeva, te se kao profesionalni vezist JNA zaposlio u Mostaru.

...

Tamo je oženio Hrvaticu Katicu Šaše s kojom je zasnovao obitelj.

Potom je obnašao dužnosti djelatnog časnika 472. motorizirane brigade „Sava Kovačević” u garnizonu JNA u Trebinju gdje dočekuje izbijanje ratnog sukoba.

 

 

Sredojević je još ranije pomagao ročnim vojnicima nesrpske nacionalnosti da pobjegnu iz vojske, a postupno se povezao i s Nojkom Marinovićem, zapovjednikom obrane Dubrovnika.

 

Naime, stoga što mu je bio nadređeni zapovjednik u JNA, a imajući u vidu njegove ljudske kvalitete i činjenicu da mu je obitelj ostala živjeti u Dubrovniku, Marinović je zamolio Sredojevića za suradnju. Sredojević je rado pristao pomagati u ime humanosti i pravde, te je djelovanjem iznutra i slanjem važnih informacija slabio redove okupatorske vojske.

 

 

Najviše je činio u pomaganju mještanima Dubrovačkog primorja

Organizirao je zbrinjavanje poginulih i unesrećenih, izvlačio je civile iz okupiranih područja, te je, koliko je mogao, pomagao onima koji su ostavši postali metom iživljavanja pripadnika pristiglih četničkih skupina.

Svojim novcima kupovao im je hranu i namirnice, omogućavao telefonsku komunikaciju s rodbinom na slobodnom teritoriju i nabavljao im potrebne lijekove.

Sve te aktivnosti nisu mogle proći nezamijećeno od strane obavještajne službe JNA, čega je bio svjestan i Sredojević, koji je ipak prolongirao odluku da prebjegne dok god može biti od pomoći ugroženim civilima.

 

 

Upravo tijekom jednog obilaska radi pomoći mještanima sela Banja, skupina vojnika likvidirala ga je ispred kućnog praga obitelji Sibinjanin.

 

Zbog junačkog čina i humane pomoći, Jovana Sredojevića na inicijativu udruge pravnika „Vukovar 1991″ i doktora Zdravka Bazdana posthumno je 2014. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

 

 

 

foto: DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 383 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com