Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

"Ovdje ubijaju one koji ne mogu pucati: djecu, žene i stare ljude; neka dođu u borbu sa mnom"
Nikola Horvat - iz pariškog blještavila na prvu crtu Sunje (1991.)
 
Nikola Horvat

 

U vihoru rata

 

 

Iako su Sunju napadale mnogobrojnije i dobro opremljenije postrojbe JNA s domaćim i “uvezenim” četnicima, ona nikada nije bila osvojena i ostala je jedini slobodni teritorij na desnoj obali rijeke Save tijekom Domovinskog rata.

 

Istodobno, ona je postala i rijetkim primjerom izuzetnog suživota branitelja iz raznih krajeva Hrvatske i mještana Sunjana koji su pod svakodnevnom kišom granata i mina nastavili živjeti.

...

Kada su novinari na vatrenom položaju upitali borca sa snajperom otkad je u ratu, evo što im je odgovorio:

"Ja dobro ne znam hrvatski. Ja bio pedeset posto Hrvat. Moj tata od Zagreb, a moj mama iz Pariz. Ja profesional vojnik u francuska vojska. Kad vidio kako četnik ubije civil i užge kuće, onda ja otišao iz Francuska i sada ovdje branim hrvatski narod i zemlja", kazao je mladi Nikola Horvat.

On je 1991. u obranu Hrvatske došao kao profesionalac, školovan u francuskom vojnom učilištu. Pripovijedao je kako nikako nije mogao shvatiti kakvi su to borci u okupatorskoj srbovojsci koji u suradnji s bradatim spodobama ubijaju nenaoružan narod, djecu, starce, pale kuće... Nije razumio ni sva moguća kršenja tanašnih primirja. Prozaična opravdanja za bestijalna iživljavanja na nedužnom narodu srbovojska nalazila je u "provokacijama druge strane", a to su - zaključuje Nikola - ordinarne laži, jer  smb-barbari u Domovinskom ratu  sustavno razaraju sve što je hrvatsko - od hotela, bolnica, škola, crkava, bolnica do dječjih vrtića.

"Nemoj pisat pedeset posto Hrvat. Ja sam Francuz. Otišao iz Francuska vojska u hrvatska vojska. Ovdje ubijaju one koji ne mogu pucati, djeca, žene i stari ljudi. Neka dođu u borba s ja. Ja znam kako. Moj snajper neće pustiti četnike da ubiju djeca - odlučan je bio Nikola Horvat.

Taj pripadnik oružanih snaga Republike Hrvatske dospio je iz pariškog blještavila na pvu borbenu liniju Zbora narodne garde u okolici Sunje.

- sadržaj se nastavlja -

 

Sunja

 

U Sunji je za rata uništeno 1157 stambenih objekata, 607 gospodarskih zgrada, pod minama je ostalo 12 000 000 četvornih metara zemljišta, ali niti jedan jedini metar Sunje nije nikad bio osvojen niti napušten.

Za predaha borbe, kad se četnici i srbookkupacijska vojska umore od bjesomučnih napadaja, gardistu Nikoli Horvatu znali su dobacivati:

"Francuz, kad ćeš nas priznati? Kad će Francuska priznati Hrvatsku?"

A taj mladi, školovani vojnik odgovarao im da je svaka borba hrvatskih oružanih snaga u prljavom ratu protiv Hrvatske najbolje priznanje i samo još jedna istina više da je hrvatska vojska združena s hrvatskim narodom nepobjediva.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: Udruga 'Crne Mambe'/Hrvatski vojnik

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 277 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com