Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Za iznimne zasluge u osvajanju 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera bojna Termiti dobila je pismenu pohvalu predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška
Arbanasovi 'Termiti' - terminatori srbočetničkih utvrda
 
Termiti
 

 

U vihoru rata

 

 

Termiti

 

Prije uklapanja u 9. gardijsku brigadu “Vukovi” nosila je naziv 84. gardijska bojna HV – “Termiti”. Nastala je u travnju 1994. godine kao elitna postrojba koju su činili već iskusni branitelji.

 

Iako tada, uz prvi hrvatski gardijski zdrug najmlađa postrojba HV-a, u isto vrijeme je, baš kao i zdrug bila jedna od najelitinijih i najiskusnijih.

...

U njen sastav ušli su prvenstveno neki bivši pripadnici legendarne 204. vukovarske brigade HV-a, probrani branitelji iz 112. brigade HV-a i VII. domobranske pukovnije HV iz Zadra, zatim neki pripadnici drugih specijalnih postrojbi te manji dio pripadnika 4. gardijske brigade i jednog voda iz bojne “Rafael vitez Boban” HOS-a.

Bojna Termiti bili ja pod vodstvom vukovarskog branitelja pukovnika Ivice Arbanasa.

 

Termiti

 

Ratni put Termita

Ratni put same postrojbe počinje u Velebitu, gdje bojna drži crte na položajima Bukva – Bukovo pleće – kota 1183 – Božića Vršine. Zapovjednik ove bojne bio je legendarni hrvatski branitelj, pukovnik Ivica Arbanas, poznat i po tome što je bio prvi ratni zapovjednik obrane Vukovara, te čovjek koji se može podičiti ratnim putem koji malo tko ima: prva pobuna u svezi zauzimanja policijske postaje u Pakracu u ožujku 1991. zatim krvavi Uskrs na Plitvicama gdje je Arbanas bio u autobusu koji je pogođen tromblonom ali na sreću i uz Božju pomoć nije eksplodirao, zatim Vukovar, Vinkovci, Posavina, Maslenica, Velebit, Livno i Dubrovnik.

 

Termiti

 

Početkom srpnja 1995. godine dio postrojbe predvođen 3. satnijom prebačen je Livanjsku bojišnicu, gdje postrojbama HVO-a pruža pomoć u čuvanju prve crte koje se nisu ustabilile nakon operacije Skok 2. na planini Šator. Budući da crte bojišnice nisu bile posve stabilne, to je u pravilu posao za diverzante i izvidnike protivničke strane da pokušaju s par diverzija dodatno destabilizirati naše crte i odbaciti nas natrag do Livna. Međutim, kako su u to vrijeme naše obavještajne službe funkcionirale kao švicarski sat, mi smo imali informaciju da Srbi spremaju diverziju, i stoga je zapovjednik ZP Split, general Ante Gotovina, toj postrojbi Termita dao zadaću da mi preventivno napadnemo njih. Ta zadaća je vrlo uspješno odrađena. Nakon odrađivanja te zadaće postrojba se vraća u Velebit, ali u roku od par dana ponovo, ovaj put čitava bojna, vraća se u Livno kako bi sudjelovala u operaciji “Ljeto 95”.

Operaciju “Ljeto 95” koja je počela 25. srpnja 1995. nosila je 7. gardijska brigada HV-a koja je brzo probila lijevi bok srpskih snaga, a na desnom boku prvi hrvatski gardijski zdrug i 81. gardijska bojna iz Virovitice također su odradili svoj dio zadaće zauzevši pritom najjači srpski položaj zvan “Talijanov vrh”. U sredini su napadale 9. bojna HOS-a i specijalna policija MUP-a Herceg-Bosne uz pomoć 3. gardijske brigade HVO-a i oni su zapeli na komunikaciji za uzvišenje Nos. U tom trenutku general Gotovina, načelnik Glavnog stožera general Červenko i Vrhovni zapovjednik dr. Tuđman, u igru uvode Termite. Prvotno je bilo zamišljeno da se odradi vrtoletni desant u dubinu neprijateljskih snaga, te da se ta njihova crta nađe između naše dvije vatre. Međutim, taj plan je odbačen kao prerizičan, te Termiti čine ono za što su bili najbolje obučeni, a to je doći protivniku iz onog pravca odakle ih nikad ne bi očekivao. Tako su se Termiti spustili strmom padinom na kojoj nije bilo ispod 30 stupnjeva nagiba, a na nekim mjestima to je bila gotovo okomica.

Ipak Termiti dolaze neprimjetno, služeći se zvukom naše topničke potpore te puškaranja između pripadnika 9. bojne HOS-a i srpskih snaga na boku na kakvih 20-30 metara od neprijateljskiih rovova. U tom trenutku dolazi do okršaja, i Termiti izvode klasični juriš u kojem su snage VRS-a doslovno pregažene, a njihove linije polomljene. Nakon spajanja s 9. bojnom HOS-a taj dio zadaće bio je gotov, put u Bosansko Grahovo bio je otvoren, a svaki izučeni strateg zna da je Knin zapravo pao onog trenutka kad je palo i Grahovo, a tehnički, to se dogodilo 26. srpnja 1995. godine.

 

Termiti

 

Nakon te uspješno odrađene zadaće Termiti se vraćaju u Velebit, gdje 4. kolovoza 1995. godine zajedno sa specijalnom policijom MUP-a RH oslobađaju okupirana područja u operaciji Oluja.

Pravac djelovanja Termita u Oluji bio je: Sedlo – Alanska cesta, lijevi obuhvat Oščenice, Male jasle – Prosenjak – Muškovci – Obrovac – Žegar – Golubić – Gračac – Omščica – Srb.

Nakon operacije Oluja 2. bojna 9. gardijske brigade Termiti upućuje se na sam jug Hrvatske, u Cavtat, sa zadaćom odvraćanja svakog pokušaja srpskog prodora od Trebinja prema Dubrovniku, a po potrebi, ukoliko bi Dubrovnik bio žestoko iz osvete granatiran iz BiH, prodor i zauzimanje Trebinja, Lubinja, Nevesinja, Gackog i dovođenje Bileće u poluokruženje čime bi Dubrovnik bio potpuno osiguran. Za takvu intervenciju ipak nije bilo potrebe jer Dubrovnik nije napadan, a uskoro je u Daytonu dogovoren kraj rata.

Postrojba je imala dva poginula pripadnika u ratnim djelovanjima. Dejan Nikpalj poginuo je 26. srpnja 1995. u operaciji “Ljeto 95” na planini šator, a Senad Župan 4. kolovoza 1995. u operaciji Oluja na planini Velebit.

Obojica su poginula na junački način, i takvim junaštvom kako se ne viđa ni u filmovima.

 

 

Pismena pohvala predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška za osvajanje 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera

- U tijeku žestokih borbi na prostoru Završja na planini Šator koja je imala izuzetno vojno strateško značenje, Termiti su dobili zadaću da u lipnju 1995. godine s dijelom postrojbe ojačaju taj prostor. To su i uspjeli, a u jednoj diverzantskoj akciji usred bijela dana uništili su jako uporište četničke specijalne policije stvarajući paniku u njihovim redovima, podsjetio je Darko Smolić Ročak dodajući kako su držali i crtu obrane na Velebitu, s dalmatinske strane.

Naveo je i kako su u srpnju 1995. godine bili izmješteni u Livno gdje su sudjelovali u akciji Ljeto 95. s ciljem zaustavljanja neprijateljske ofenzive na Bihać te da su u tamošnjim akcijama osigurali preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.

- Za iznimne zasluge u osvajanju 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera bojna Termiti dobila je pismenu pohvalu predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Imali smo i složen pravac djelovanja u Oluji, a potom smo bili izmješteni na područje Gračaca i djelovali prema Srbu te uz suradnju sa 4. i 7. gardijskom brigadom osvojili kanjon rijeke Une. U tim borbenim akcijama poginuli su naši vitezovi narednik Dejan Nikpalj i bojnik Senad Župan, a 14 naših suboraca bilo je ranjeno, podsjetio je Smolić Ročak te  dodao kako su po zapovjedi ministra obrane Šuška Termiti početkom ožujka 1995. godine prešli u ustrojstvenu strukturu 9. gardijske bojne Vukovi te postali 2. bojna 9. gardijske.

Također, istaknuo je i kako su Termiti dobitnici odlikovanja Redom Nikole Šubića Zrinskog koje im je ukazom 2014. godine za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu dodijelio predsjednik RH.

 

Termiti

 

Termiti 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM / Antena Zadar / fb Udruga Termiti Zadar / scrshot YouTube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: Udruga Termiti Zadar / Zadarski list / wikipedia

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 254 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com