Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Ironijom sudbine neprijatelj je olakšao svoju zračnu flotu oružjem koje je sam proizvodio i u koje se toliko zaklinjao
Sisak, 1991.: Puščanim rafalom oborio MIG!
 
Milan Marinčić

 

U vihoru rata

 

 

 

Rat za obranu Hrvatske pruža nebrojene primjere herojstva.

 

U listu heroja upisao se i borac s prve linije sisačke fronte, umirovljeni policajac Milan Marinčić.

...

Taj, tada tridesetogodišnjak, rodom iz  Tomislavgrada, dokazao je braneći Republiku Hrvatsku da ni u kom slučaju nije za mirovinu i da su se svi koji su ga takvim proglasili - grdno prevarili.

Boreći se za slobodu domovine, Milan Marinčić se ne samo uspješno suprotstavlja neprijatelju na kopnenom dijelu bojišta, već ga sprječava da svoju rušilačku akciju provodi iz zraka. Pošlo mu je za rukom i sokolovim okom da prvi na sisačkom i hrvatskom nebu automatskom puškom spriječi neprijateljsku čeličnu pticu u beskrupuloznoj najezdi na domove nedužnih žitelja grada na tri rijeke.

Hrabrošću i prisebnošću izašao je na megdan, poput mladog Davida koji se samouvjereno i odlučno borio protiv Golijata, jedinim oružjem koje je imao uza se - automatskom puškom kragujevačke proizvodnje, koju je zarobio u Slavoniji prilikom povlačenja okupatorske vojske.

Ironijom sudbine neprijatelj je olakšao svoju zračnu flotu baš oružjem koje je sam proizvodio i u koje se toliko zaklinjao.

Raspredajući o svojoj borbi s neprijateljskim MIG-om 21, Milan Marinčić ni u jednom djeliću svoje priče nije želio ispasti heroj i sebičnjak, već je ocjenama pravog stručnjaka i profesionalca istaknuo kako je pogodak u "neprijateljsku dvadesetjedinicu  slatka slučajnost", pripominjući da mu je u toj bitki pomagao i dragi prijatelj i suborac, Siščanin Boris Sučić.

"Bili smo na položaju rame uz rame kad su nas iznenada preletjela dva neprijateljska zrakoplova", pripovijeda Milan. "Nismo bili preplašeni, sačuvali smo prisebnost, znajući da će se mrske ptičurine  vratiti. Potom je u gradu dan znak za zračnu opasnost. Još nije ni prestao zavijajući zvuk sirene koji je pozivao žitelje Siska i okoline u skloništa a moj prijatelj Boris i ja ugledali smo na obzoru siluetu nadirućeg aviona.

Na nekih dvjestotinjak metara od čelične ptice otvorili smo rafalnu paljbu iz automatskih pušaka. MIG je "zaštektao", naglo zaokrećući prema petrinjskom Selištu, gdje je i neslavno okončao misiju. Vidjevši što je snašlo njegova druga, pilot druge "dvadesetjedinice" obrušio se na nas otvarajući vatru iz mitraljeza Njegovoj letjelici pridružile su se još dvije čelične ptice. I njima smo uputili "tople pozdrave", ali ih, nažalost, nisu primili", završava Milan Marinčić.

 

Za podsjet na slučajnu i slatku pobjedu, hrabri branitelj zadržao je trofejno perje očerupane ptičurine.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Udruga 'Crne Mambe'/Hrvatski vojnik

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 404 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com