Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

MOZAIK
Knjigu promoviraju: prof. dr. Josip Jurčević, prof. Danijel Rehak, Ivica Šafarić Ninja, Vilim Karlović i autor Petar Janjić - Tromblon
Promocija knjige "Tri majmuna za krvavi Vukowar"

Tri majmuna za Vukovar

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

 

23. svibnja 2018. u 18 sati, Hotel 'International'

 

 

Ovaj ludi, nazovi ratni roman je plod mašte autora i svi izmišljeni događaji su pomiješani sa stvarnim imenima iz hrvatske povijesti, politike, Domovinskog rata i Vukovarske bitke, u kojem se pokušava napraviti bijeg iz stvarnosti u maštu i obratno.

 

Sva događanja su izmišljena i svi tekstovi su igra tri lika - majmuna, koja nikada nisu postojala.

 ...

Tri majmuna su zarobljenici, kao i vi, zakona svjetskih vladara iz sjene, logoraši nakaradnog sustava koji smo stvorili i lopova takozvanih političara, koji žive po pravilima zatvorenih vrata. Majmuni su teledirigirani antihvatskim elementima koje štiti sustav, koji poništava tradiciju koja im je darovana genima i ograničeni su slobodom, ne dalje nego što im dozvoljava jebeno  slovo zakona na papiru, koji je prepoznat pismom anarhije.

Nemaju majmuni mogućnost za pružanje otpora riječju, a kamoli djelom jer im slijedi nestanak, snaga im je otpora ništavnost umnog postojanja, a slobodu samopoštovanja presvlači im umjetnost kreiranja maskiranja iz gada u gada, do potpunog uništenja osobnosti, jer je u završnoj fazi borba za koru od banane!

Ogledalo sutrašnjice za njih nema mjere, jer pogledi kroz njega više nemaju refleksiju daljine i sve vrijednosti potvrđuju maloumno šepanje kroz obiteljski, javni i društveni život. Jedino što im preostaje, za opstanak, su majmunarije kroz bijeg od stvarnosti, ali ne tako daleko gdje ih ne možete pronaći, jer su majmuni uvijek i zauvijek među vama, u neposrednoj blizini gdje će se, od države, zakona i „dobrih ljudi“, samo na kratko pokušati sakriti!

A onda, kada ih u ovom romanu u zbilji ponovo pronađete, sretnete, ostati će oni i dalje vaši majmuni, u kojima ćete se i vi prepoznati, a gdje će i vas zatvoriti, na sigurno i gdje vam je mjesto. U njihov „zoološki vrt“! Iliti, u prijevodu, u program životne fikcije. Jer oni su čuvari „zoološkog vrta“, a vi majmuni!

Nažalost malo vas je toga svjesno.

 

 

Autor nije htio zatražiti potporu od Ministarstva (ne)kulture RH za izdavanje ovog nedefiniranog romana, jer je siguran da je ne bi dobio, kao što su ga odbili i za prvu dokumentarnu knjigu iz Domovinskog rata „Žedni krvi gladni izdaje“ iz 2004. godine , u kojoj je opisao ratni put svoje postrojbe i svoje borbeno djelovanje u Vukovaru.

 

Autor: Petar Janjić - Tromblon

 

 

 

Ova knjiga će nas prikovati za stolicu!

 

Ovaj roman je na veoma interesantan način zamišljen od autora  i mislim da će se puno svidjet čitateljima.

Autor nas stavlja pod kožu tri ratna prijatelja, koji se nakon dugo vremena vraćaju u Vukovar na dane sjećanja i doživljavaju svatko na svoj način susrete sa svojim sugrađanima, braniteljima i takozvanim braniteljima i svaki od njih ima svoje mišljenje za takvu populaciju. Najviše ih smeta isticanje ega pojedinih takozvanih branitelja i  to iznose na svoj osebujan način, kako bi dali do znanja da su za njih marginalci i nemaju nikakvu važnost za događaje iz 1991. godine.

Pošto su „tri majmuna“, ratna prijatelja, dugo izvan Republike Hrvatske i putem medija prate događanja u njoj, oni je vide sasvim drugim očima od običnog čovjeka koji živi u RH. Progovaraju o onima koji su vladali i koji vladaju u RH i vide ih kao one koji su učinili puno više negativnosti nego dobrih djela. To su zaključili prateći medije u zemljama u kojima žive. Navode Vladu kao mafijašku skupinu, koja vodi računa samo o sebi i svojim najužim članovima, koje treba financijski zbrinuti i zaštititi.

 

Pukovnik Danijel Rehak, prof., Vukovar

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, jedan od zapovjednika obrane Vukovara.

 

Tri majmuna za Vukovar

 

 Foto: DPCM/Petar Janjić - Tromblon

 

Autor: Mario Mehaković

 

 

 

 

Mozaik

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 346 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com