Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

MOZAIK
Tradicija i običaji bunjevačkih Hrvata 
Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" u Etnografskom muzeju

Bunjevci

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

 

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano je otvorena u subotu u Etnografskom muzeju, a realizirana je u suradnji  s Udrugom bunjevačkih Hrvata "Dužijanca"  i Katoličkim društvom "Ivan Antunović" iz Subotice.

 

“Izložba je posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći od skupocjenih svilenih i plišanih tkanina. Osim predmeta iz privatnih zbirki i fundusa Udruge bunjevačkih Hrvata i Hrvatskog kulturnog centra iz Subotice, izložbi su pridodane i raritetne žetvene, slamnate krune…”, ispričala je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja.

...

Izložba je realizirana u organizaciji s Udrugom bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” i Katoličkim društvom “Ivan Antunović” iz Subotice.

Bit će otvorena do 30. rujna.

Osim izložbe, u Zagrebu će biti prikazana i Dužijanca, tradicionalna svečanost završetka žetve.

Ona se u Subotici kao vjerski događaj bunjevačkih Hrvata organizirano slavi od 1911. godine, a od šezdesetih i kao folklorno-turistička manifestacija s nizom priredbi.

Dužijanca, svečanost završetka žetve, nekoć običajno obilježavana u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata, u Subotici se kao vjerski događaj organizirano slavi od 1911. godine. Po uzoru na slične priredbe u Hrvatskoj, od 1968. godine Dužijanca se organizira i kao folklorno-turistička manifestacija s nizom priredbi vezanih za žetvene svečanosti. Dvije su manifestacije 1993. godine spojne u jedinstven svečani događaj religioznog, kulturnog i turističkog sadržaja. Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i hrvatska zajednica u Republici Srbiji ove godine u kolovozu svečano obilježavaju 25. obljetnicu tzv. zajedničkog slavlja Dužijance (1993.) i 50. obljetnicu (1968.) od održavanja tzv. gradske Dužijance – ne samo u Subotici, nego i prigodnim programom u gradu Zagrebu, čiji je dio i ova izložba.

 

 

Dio atmosfere u nedjelju ćemo moći vidjeti u Zagrebu.

 

 Foto: HINA/Admir Buljubašić

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/emz.hr/prvi.hr/Hina 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Mozaik

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 460 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com