Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

DUHOVNOST

VJEROUČITELJ

Lažni bogovi daju nam privremeni užitak, onda prazninu, a nekima i ludilo

KOME SE KLANJATI?

 

 

Kome se klanjati?

 

 

PIŠE: Vjeroučitelj I.D.

 

Izlazak iz egipatskog ropstva najvažniji je starozavjetni događaj i središte izraelske povijesti. O njemu čitamo u knjizi Izlaska.

 

U dvadesetom poglavlju iste knjige zapisane su Božje riječi upućene po proroku Mojsiju (Izl 20, 4-5): "Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran." 

...

Kad god su Izraelci Bogu okrenuli leđa i klanjali se idolima (predmeti obožavanja) završavali su u ropstvu. Pad ih je otrijeznio a povratak Bogu, uz kajanje, spasonosan. Bog se predstavlja kao ljubomorni čuvar svog naroda. Nekada su idoli imali veze s religijom, a danas ne. Današnja su božanstva profinjenija.

 

  • Obožavanje ljudi česta je pojava, poput političara, narodnih heroja, djece pjevača, sportaša.  Potrebno je razlikovati kome se pridaje izraz "svet", a čemu ne. Svima nam je jasno da će siromah uvijek odležati svoju kaznu dok će bogataš, zahvaljujući jamčevini, uživati slobodu. "Sveti" novac!
  • Posjedovanje je vrlo moćan afrodizijak. Slušajte čime se hvalimo. Ja imam ovo, kad ja ono... . Imovina i seks. Samo se budale hvale seksom.
  • Status (položaj) ima visoko mjesto na ljestvici. Koliko li samo borbe oko statusa. Je li stvaran? Predsjednički, saborsko-mandatni, liječnički, sudački, biskupski, bilježnički, načelnički,... .  Svojoj se stomatologinji ni u snu ne bih zamjerio.
  • Samoveličanje je nepotpuna istina o sebi. Laž. Služenje egoizmu. Znamo li da Bogu  jedinom pripada slava i hvala. Često uzimamo ono što nam ne pripada. Ono čega ti je puno srce (jezik) to je tvoj bog.

 

Treba li se čuditi kad zbog neumjerenosti zapadamo u nevolje i bolesti? Lažni bogovi daju nam privremeni užitak, onda prazninu, a nekima i ludilo.  I opet iz početka. Bog je jasan: traži mene, moju radost i mir. Opijaj se mojom riječi a ne alkoholom. Naš je svijet nemiran, izvještačen i privremen.

Milosrdni i strpljivi Bog prepušta nas našem neposluhu i padovima ne bismo li shvatili da jedva čeka da nam se smiluje (ljubomoran je na svoje), jer mi mu pripadamo. Ne shvatimo li tu Božju logiku slijede nam ponavljanja i tako deset, dvadeset, trideset godina i prošao nam život bez pomaka.

Otrijeznimo se, jer Bog se ne da prevariti!

Vjeroučitelj
 
 
 
 
 Foto: Facebook
Autor: Vjeroučitelj I.D.

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 446 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com