Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
COVID-19

Radi se o novom rekordu

 
COVID-19
 

 

PRESS

 

 

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 358 novih slučajeva, podatak je iznesen na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite RH u srijedu.

 

Radi se o novom rekordu.

...

U Hrvatskoj je u 24-satnom periodu 358 novih slučajeva. Broj trenutačno aktivnih slučajeva je 2352. U posljednja 24 sata testirano je 3328 osoba. Na bolničkom su liječenju 174 osobe, što je 7,4% od ukupno aktivnih slučajeva. Deset pacijenata je na respiratoru. Hospitalizirano je 26 bolesnika u zadnjih 24 sata, a otpušteno je njih 19. Nemamo preminulih. U samoizolaciji je 7993 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je jutros da današnji brojevi nisu najbolji.

 

Podaci županijskih stožera:

● 
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u protekla 24 sata 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.

● 
Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata evidentirane su 34 novooboljele osobe. Deset ih je s područja Grada Šibenika, 8 s područja Grada Vodica, 7 iz Knina, 6 iz Drniša, te po jedna osoba iz Unešića, Primoštena i Murtera.


● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sedam slučajeva povezano je sa svadbom u okolici Ivanca, a četiri slučaja članovi su obitelji koja se vratila s ljetovanja na Krku, izvijestio je u srijedu Županijski stožer.

 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, pa se sada broj aktivnih slučajeva ondje popeo na 13.


● Zagrebačkoj županiji u zadnja 24 sata evidentirano je devet novozaraženih osoba koronavirusom, a šest ih je izliječeno, priopćio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

● U protekla 24 sata evidentirano je 5 osoba zaraženih koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje, Donja Stubica, Krapina, Lobor, Hum na Sutli), dok je ozdravila 1 osoba (Zlatar). Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako ta Županija i dalje bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. U ovom trenutku od pristiglih nalaza testiranih osoba potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno ukupno 26 aktivnih slučajeva.

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je prijavljeno 138 novooboljelih osoba. Od 138 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije 43 osobe kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji.

● Od 195 pristiglih nalaza, u Karlovačkoj županiji je 5 novooboljelih osoba. Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri su osobe kontakti već oboljelih osoba, a jedna je bila asimptomatska.

● Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

● Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 3 su nove pozitivne osobe na koronavirus, jedna iz Vinkovaca, jedna iz Lovasa i jedna iz Županje).

● U Gradu Zagrebu danas je 67 novozaraženih - 24 su kontakti novooboljelih, 18 s godišnjih odmora u Makarskoj, Vodicama, Novalji, Visu, a 5 uvoz iz BiH.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu, 8 je osoba s područja grada Slavonskog Broda, 2 s područja općine Garčin te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od bolesti COVID-19.

 Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo-Donji Miholjac.

● Dvije medicinske sestre u županijskom Domu zdravlja u Imotskom pozitivne su na koronavirus, dok se deset djelatnika iz drugih ispostava nalazi u samoizolaciji.

 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba. U 3 slučaja radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt s već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Tri su osobe s područja grada Novske, dvije s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze.

● Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 32 slučaja zaraze koronavirusom. Na posljednjem testiranju bila su 133 uzorka, od kojih su 4 pozitivna.

●  Danas u Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih osoba. Svi su kontakti predhodno zaraženih osoba. Četiri su osobe ozdravile. Dnevni broj testiranja je oko 600 uzoraka.


U Hrvatskoj i dalje velik broj novozaraženih koronavirusom - jučer smo imali 219 novih slučajeva zaraze pa je broj trenutačno oboljelih 2 tisuće 231. Na bolničkom liječenju je 167 pacijenata, od kojih 9 na respiratoru. Dvije su osobe preminule. U samoizolaciji je gotovo 8 tisuća osoba. Najviše novozaraženih i dalje je na splitskom području - 71 pa su lokalni stožeri počeli donositi odluke o uvođenju strožih mjera za područja - koja su veća žarišta zaraze.



Pandemija bolesti COVID-19 u svijetu

● 
Pri određivanju mogućih novih mjera ulaska u Sloveniju iz drugih država, Slovenija sada više pažnje mora pripisati količini do sada "importiranih" slučajeva, a ne samo broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ocjena je slovenskih epidemiologa i predstavnika vlade.


● Grad Berlin je u srijedu zabranio nekoliko prosvjeda uperenih protiv mjera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend.

● Njemačka je do sredine rujna produljila upozorenje za putovanje u preko 160 zemalja svijeta, priopćeno je nakon sastanka njemačke vlade u Berlinu.

● 
Nova 283 slučaja zaraze koronavirusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u Bosni i Hercegovini u kojoj smrtnost od ovoga virusa čini tri posto po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka.


● Japanski znanstvenici rekli su da niske koncentracije ozona mogu neutralizirati čestice koronavirusa, što bi moglo koristiti bolnicama u dezinfekciji prostorija.

● 
U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1439 osoba, te potvrđeno 36 novih zaraza, 15 više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja.

● 
Drugi val koronavirusa mogao bi pogoditi Francusku u studenom, rekao je lokalnim medijima vladin savjetnik u srijedu, dok je Marseille postrožio mjere u borbi protiv zaraze.

● 
Novi slučajevi koronavirusa u Turskoj skočili su na svoju najvišu razinu od sredine lipnja, s 1502 nova slučaja, pokazali su podaci ministarstva zdravstva, zbog čega je vlada primorana uvesti mjere.

● Sjevernokorejski 
čelnik Kim Jong Un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio koronavirus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi, objavila je državna novinska agencija KCNA.


●  Ukupan broj do sada zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 24 milijuna, a žrtava pandemije više je od 800 tisuća. Svjetska zdravstvena organizacija smatra - da se zaraza koronavirusom i dalje širi, ali ipak rast zaraženih i umrlih - globalno usporava. Iznimke su jugoistok Azije i istočni Mediteran. Ipak, poziva države na oprez i strogo provođenje epidemioloških mjera jer je završetak borbe s koronavirusom smatraju - vrlo daleko.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 180 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com